Țânțarii care poartă virusul febrei Dengha au ajuns și în România iar autoritățile sunt în alertă și monitorizează permanent. Deocamdată nu a fost descoperit nimic suspect, doar cazuri izolate de îmbolnăviri la românii care au călătorit în țările tropicale, însă Organizația Mondială a Sănătății avertizează statele din sudul Europei că s-ar putea confrunta cu o epidemie în următorii ani, din pricina încălzirii globale.

Cercetătorii de la institutul Cantacuzino au monitorizat toată vara speciile de țânțari care și-au făcut apariția prin București.

Au fost puse capcane speciale în parcuri, să-i prindă, iar apoi insectele au ajuns în laborator. Motivul principal este o specie periculoasă denumită popular țânțarul febrei galbene. Își făcea veacul, până odinioară, în țări tropicale, precum Africa, dar care s-a răspândit mai nou și în sudul Europei.

„Este o specie oportunistă, în sensul că înțeapă nediscriminatoriu și om și animale și este o specie diurnă, înțeapă cu precădere ziua, nu are activitate nocturnă ca țânțarul clasic, care înțeapă seara, după apusul soarelui.

Este foarte agresivă și cu o înțepătura foarte pruriginoasă”
, a explicat Liviu Preoteasa, cercetător.

Oamenii au observat că și soluțiile pe care le foloseau împotriva țânțarilor sunt apă de ploaie în cazul speciilor nou apărute.

„După ce venim din parc ni s-a întâmplat să fie plin pe picioare și mușcături din alea care se umflă, mari, care mănâncă”, spun oamenii.

Mai grav este că, țânțarul despre care vorbim și pe care specialiștii îl monitorizează, e purtătorul unui virus înrudit cu West Nile, dar care provoacă febra Dengha, o boală care poate fi fatală în cazurile grave, din pricina hemoragiilor interne. Din fericire, în România nu au fost depistate cazuri de îmbolnăviri în afara unora izolate, când oamenii au luat virusul în urma călătoriilor peste hotare, dar pericolul este uriaș.

„În ultimii zece ani au fost 74 de cazuri în Europa, iar în ultimul an au fost deja 71 de cazuri. Probabil că asistăm la o reemergență a febrei Denga în Europa”, a declarat Ștefan Ion, medic infecționist.

„Pe măsură ce crește temperatura medie globală, ajungi să ai temperaturi mai ridicate și la atitudini mai mari și atunci practic se schimbă zona de habitat a insectelor, a țânțarilor în particular.

Ajungi să ai populație de țânțari care nu erau caracteristice pentru o anumită zonă, cum ar fi, eu știu Europa de est sau Europa de vest”, a spus Bogdan Antonescu, expert climatolog.

Studiile recente arată că, din cauza încălzirii globale, aproape un miliard de oameni s-ar putea infecta cu o serie de boli transmise de țânțari, până în anul 2080. Țările din Europa ar putea fi cele mai afectate.