Suntem din ce în ce mai aproape de un nou val COVID. Cei mai vulnerabili și totodată cei care răspândesc cel mai ușor boala sunt copiii. Camerele de gardă ale spitalelor au devenit neîncăpătoare.

Citește și: Crește numărul cazurilor de COVID-19! Anunțul important făcut de Alexandru Rafila: „Nu reintroducem măștile, asta nu înseamnă că nu le recomandăm”

„În luna septembrie am avut peste 100 de pozitivi.

Din fericire, cei mai mulți au făcut febră cu scurtă durată câteva zile, cu semne foarte puțin severe. Cei mai mulți dintre ei fiind copii mic, adică cei care s au întâlnit prima oară cu virusul, dar încă o dată, numărul e mare”, a declarat Mihai Craiu, medic pediatru IOMC, pentru NEWSTIME.

Este situația la zi dintr-un singur spital din Capitală. Medicii pediatrici deja sunt suprasolicitați din cauza virusurilor care circulă în această perioadă.

„Se întâmplă ceea ce era de așteptat să se întâmple. În sezonul de toamnă, odată cu începerea școlii și odată cu adunarea într-un spațiu mic, neventilat și eventual cu spaima noastră a românilor de curent și cu ferestrele bine închise au crescut numărul de viroze respiratorii”, a mai spus doctorul. 

Camerele de gardă sunt mai aglomerate pe zi ce trece, mai ales cu pacienți infectați cu COVID.

Într-o singură gardă au fost diagnosticați cu COVID optsprezece copii la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală. Reprezentanții spitalului spun că din cele douăzeci și cinci de paturi, câte sunt într-o secție, aproximativ cinci sunt ocupate de către pacienți pozitiv COVID.

Doctorii spun că, în realitate, sunt mult mai mulți copii bolnavi 

La Spitalul Marie Curie, în 24 de ore, paisprezece copiii au ieșit pozitivi la testul SARS-CoV-2. Doctorii atrag atenția că în realitate sunt cu mult mai mulți copii bolnavi nediagnosticați, care merg

în colectivități. „Foarte mulți părinți, din cauza faptului că nu au cu cine lăsa copiii acasă preferă să îi ducă bolnavi la creșă, grădi, școală și astfel se îmbolnăvesc și alți copii”, a declarat o mămică. 

„În condițiile în care fie un părinte, fie copilul dă semne că nu se simte bine, face febră, are simptome de infecție, cel mai bine este să stea acasă și să contacteze medicul curant, medicul de familie, pediatru”,

a declarat Cosmina Berbecel, medic pediatru.

Chiar dacă acest val de coronavirus dezvoltă forme ușoare trebuie să ne amintim regulile de bază ale protecției sanitare. „Trebuie să știm modul corect în care tușim, este acesta, aici în cot. Nu punem mâna și după aceea pe clanță sau ne jucăm cu un prieten sau luăm o jucărie pe care o dăm”, a explicat medicul Mihai Craiu.

Numai în ultima săptămână, la nivel național, au fost înregistrate peste 11.000 de noi cazuri de COVID. Numărul lor ar putea crește când vremea se va răci.