Numărul cazurilor COVID crește alarmant în spitale, deși tulpinile care circulă acum nu mai sunt atât de periculoase. Medicii îndeamnă totuși la prudență, pentru că pot apărea probleme de sănătate în cazul celor care au și alte afecțiuni. Unul din cinci pacienți care ajunge la camera de gardă a spitalului cu simptome specifice COVID este internat.
„Eu n-am făcut deloc până acum. Ca simptome am durere în gât, durere de cap, fără temperatură, tuse seacă”, a declarat o pacientă. O româncă a aflat că s-a îmbolnăvit de COVID. Timp de doi ani și jumătate s-a protejat cu mască, și-a spălat mâinile cu gel igienizant, ba chiar a evitat și aglomerația, dar cum a revenit la viața normală a contactat virusul.
„Săptămâna trecută am mers cu două tramvaie la doi medici și probabil din tramvai am luat. Nu am mai purtat mască, eu purtam până acum două luni și pentru că era prea cald am renunțat la mască. Am făcut COVID”, a adăugat femeia.
La camerele de gardă ale spitalelor se prezintă zilnic sute de cazuri de COVID. „E o creștere și aș spune o creștere constantă în ultimele două, trei săptămâni și ea este explicată cel mai probabil de varianta Eris, adică variante EG.5, care așa cum bine știți, e prezentă la nivel mondial, inclusiv în Europa, inclusiv în România. Dacă mă uit la prezentările pentru infecție cu SARS-CoV-2, putem spune că avem o sută în fiecare zi. E adevărat că cele mai multe sunt cazuri ușoare și nu rămân internați, dar se selectează. Probabil că unul din cinci pacienți au nevoie de internare”, a declarat Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul Matei Balș.
Au fost impuse primele restricții în spitale din cauza cazurilor de COVID
Numărul paturilor pentru cei care trebuie spitalizați devine insuficient, pentru că pacienții infectați cu SARS-CoV-2 trebuie izolați. „E destul de multă înghesuială acuma și practic încercăm să creăm din ce în ce mai multe saloane de izolare pentru pacienții cu COVID”, a declarat Simin Aysel Florescu, managerul Institutului de Boli Tropicale Victor Babeș.
La Spitalul Județean de Urgență Buzău au fost impuse deja restricții privind accesul rudelor celor internați aici după, apariția mai multor cazuri de COVID-19. „Programul de vizită în Spitalul Județean de Urgență Buzău a suferit modificări, astfel că aparținătorii au acces în spital în intervalul orar zece, doisprezece excepție fac secțiile ATI neonatologie, maternitate, oncologie și pediatrie, unde accesul aparținătorilor este strict interzis”, a declarat Adriana Bunilă, purtător de cuvânt.
În ultima săptămână au fost înregistrate la nivel național aproape 5.000 de cazuri noi de persoane infectate cu sars cov doi, 600 de pacienți au fost internați, iar 45 au avut nevoie de monitorizare într-o secție ATI.