Percheziții de amploare au avut loc miercuri, 20 septembrie, la Spitalul „Marius Nasta” din Capitală, după ce medici de renume sunt suspectați că ar fi primit șpăgi de la bolnavi pentru intervenții chirurgicale toracice. Chirurgi, anesteziști și medici rezidenți au ajuns în fața procurorilor, dar și pacienți care ar fi dat mită. Surse din anchetă susțin că la perchezițiile desfășurate acasă la medici au fost descoperite sume uriașe de bani care nu puteau fi justificate.

Citește și: Un polițist din Iași, implicat în „Fabrica de vise”! Ambala dulciuri cu substanțe interzise, care erau vândute minorilor

Au fost deschise de anchetatorii DGA și procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul București în ceea ce privește activitatea de la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”. Pe de-o parte sunt cercetați mai mulți medici, printre care și profesioniști de renume, care ar fi încasat șpăgi în bani și bunuri de la cei aflați în suferință.

Doi chirurgi, trei anesteziști, trei medici rezidenți, dar și un medic specialist au dat explicații în fața procurorilor.

Atât locuințele le-au fost percheziționate, iar anchetatorii au descoperit sume de bani de ordinul zecilor de mii de euro, care nu puteau fi justificate. De cealaltă parte sunt anchetați 22 de pacienți cu dare de mână. Medicii au condiționat actul medical, mai exact operațiile pe care le făceau în secția de chirurgie toracică de la Institutul „Marius Nasta”, susțin procurorii.

Chiar dacă spitalul este împânzit de afișe prin care pacienții sunt sfătuiți să nu ofere atenții cadrelor medicale, iar la dispoziția lor a fost pus un număr de telefon și o adresă de email pentru a face sesizări, unii bolnavi n-ar fi avut încotro și au scos bani din buzunar. „Dacă nu dăm ceva poate, nu știu, poate nu se ocupă, adică nu-i dă prea multă atenție.
Dacă-i dai ceva, atunci se urgentează treaba”
, a declarat un pacient.

Astfel de practici sunt departe de a deveni istorie. Nu doar medicii care întind mâna sunt vinovați, ci și pacienții, care de multe ori bagă cu forța în buzunar banii doctorilor. Această femeie aproape că s-a certat cu o asistentă pentru că a refuzat șpaga. „La cât de mult te ajută mi se pare firesc cu o mică atenție, un buchet de flori, o prăjitură.

Vă spun sincer că am intenționat să-i dau o hârtie și, pe românești, aproape că m-a bălăcărit”, a declarat o pacientă.

Patru medici de la Institutul Marius Nasta au fost reținuți 

După ore întregi de audieri, procurorii au cerut control judiciar pentru o parte din medicii suspecți, iar pentru un rezident s-a dispus reținerea pentru următoarele 24 de ore.

Astăzi, 21 septembrie, toți se vor prezenta din nou în fața magistraților. Astfel, patru medici de la Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta din București au fost reținuti de procurori, sub acuzația că primeau bani și bunuri de la pacienții care suferiseră intervenții chirurgicale, potrivit unor surse judiciare citate de Agerpres.  

Șpaga din spitale este o boală grea, pe care medicii nu reușesc să o trateze, ba chiar o agravează în unele situații. Așa se face că România a ajuns pe primul loc în topul țărilor din Uniunea Europeană cu cel mai mare procent al șpăgilor în Sănătate, adică 19%. Este realitatea tristă a sistemului medical din țara noastră, unde pacienții scot bani din buzunare de teamă că nu vor primi cel mai bun tratament.