Nu ne place nici măcar să mai vorbim despre acest lucru, dar este o realitate în România de acum. Numărul cazurilor de COVID-19 crește în mod accelerat. Dacă la începutul lunii iulie aveam doar 460 de cazuri noi într-o săptămână, la început de august numărul s-a dublat. Am înregistrat peste 1.000 de cazuri în intervalul 7-13 august. Acum, la început de septembrie, după cum arată datele oficiale, avem peste 7.100de

cazuri, iar situația se agravează. La Ministerul Sănătății a fost organizată și o ședință operativă, la care s-a decis purtarea măștilor de protecție în spitale. Firește că în aceste condiții întrebarea la care toți așteptăm răspuns este dacă acestea vor deveni obligatorii în spațiile publice. Iată ce a răspuns ministrul Sănătății Alexandru Rafila.

Citește și: Cresc cazurile de COVID! Numărul paturilor din spitale pentru cei infectați devine insuficient

„Sunt în jur de 2.000, a fost o creștere constantă în ultimele câteva săptămâni. Am ajuns de la câteva sute la două mii de cazuri pe zi. Opinia mea și a colegilor care lucrează în zona de sănătate publică este ca această situație, cu un număr important de cazuri, va mai dura circa două săptămâni, după care vom intra pe un tren de descreștere. Nu reintroducem măștile în spațiile aglomerate, asta nu înseamnă că nu le recomandăm celor care au simptome de viroze respiratorii, pentru că sunt și alte viroze sezoniere.

Să poarte mască dacă se deplasează în mijloace de transport în comun sau spații închise, dar asta nu înseamnă că este obligativitate, este o recomandare medicală”, a declarat Alexandru Rafila.

Câte cazuri de COVID-19 și internări s-au înregistrat în ultima săptămână 

Peste 11.000 de noi cazuri COVID și 18 decese au fost înregistrate în ultima săptămână în România, a transmis Ministerul Sănătății.

În spitalele din România sunt internate, în prezent, 967 de persoane diagnosticate cu COVID-19.63 de pacienți sunt internați la Terapie Intensivă, 40 dintre ei fiind nevaccinați.

Din totalul pacienților internați în prezent, 212 sunt minori, 205 fiind internați în secții și 7 în ATI. Cei mai mulți pacienți sunt internați în București (161), Vaslui (59), Galați (52), Suceava și Dolj (câte 49).

De la debutul pandemiei de COVID-19 și până astăzi, în România, 68.314

persoane diagnosticate cu infecție cu Sars-CoV-2 au decedat. În intervalul 11.09.2023 (10:00) – 17.09.2023 (10:00) au fost raportate de către INSP 18 decese (11 bărbați și 7 femei) la persoane bolnave de COVID-19.