Numărul cazurilor noi de COVID a crescut de peste 29 de ori în numai două luni. Deși generează forme ușoare de boală, noile subvariante ale virusului SARS-COV 2 sunt totuși extrem de contagioase. În timp ce medicii spun că am ajuns în faza de adaptare cu virusul, oamenii au început să revină de bunăvoie la purtarea măștii.

„Am probleme de sănătate și îmi este frică”,

a explicat o femeie.

Accesoriul pe care nu de mult l-am fi vrut dispărut de pe fața pământului, masca, a ajuns o alegere de bunăvoie. Deși autoritățile nu ne obligă să o purtăm, oamenii o utilizează adesea din precauție.: „Știți cum e, protecția e mama înțelepciunii.”

În spațiile aglomerate, în gări, în stații de autobuz sau tramvai, vedem tot mai mulți oameni cu mască de protecție.

„E bine să fii preventiv. Dacă merg un pic unde este mai lejer n-o port, dar când mă apropii de mijlocul de transport sau undeva unde este lume mai multă e bine să mi-o pun că e bine pentru sănătate”, spune o bătrână.

De la sub 500 de cazuri noi de COVID raportate săptămânal, în urmă cu două luni, România a ajuns să atingă acum aproape 14 mii de cazuri noi într-o singură săptămână.

„Această tulpină care circulă acum se pare că este mai puțin agresivă dar extrem de contagioasă, se ia mai repede. Înainte o persoană putea, statistic vorbim, infecta încă alte șase, acum cred că a sărit undeva de 11-12, deci mai mult decât dublu”, a declarat Radu Cristian Dabija, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie Iași.

Situația e cu atât mai clară în farmacii, acolo unde cererea pentru teste și medicamente specifice infecției cu SARS-COV 2 a explodat.

Citește și: Medicament generat de inteligența artificială

„Cele mai multe teste cerute la noi farmacie sunt cele pentru COVID. Chiar acum două zile ne-am simțit că acum doi, trei ani când terminam în aceeași zi 50-60 de teste. Se cer foarte multe. De asemenea, tot ce înseamnă medicație pentru simptome, durere, febră, dureri în gât, dureri de cap, cam asta ar fi simptomele.

Foarte mulți pacienți cer și teste combinate COVID cu gripă, tocmai ca să știe exact cum se vor trata și ce vor face”, a explicat Beatrice Speteanu, farmacist.

În acest caz medicii spun că ar fi bine să revenim asupra normelor de protecție. Astfel, masca de protecție trebuie purtată musai în spațiile aglomerate, mâinile trebuiesc dezinfectate și spălate periodic iar, la primele semne de boală, trebuie să ne izolăm.