Este epidemie de rujeolă la nivel național. Ministerul Sănătății a anunțat că numărul cazurilor de copii și chiar adulți bolnavi a ajuns la 2000, de o sută de ori mai multe decât anul trecut, în contextul în care părinții refuză să își vaccineze copiii. Rujeola este extrem de contagioasă, iar complicațiile ei pot duce chiar la moarte.

„Numărul cazurilor crește de la o zi la alta.

Acum sunt peste două mii de infectări la nivel național, în peste douăzeci și nouă de județe, iar cifrele alarmante au determinat Ministerul Sănătății să declare epidemie de rujeolă la nivel național. Rujeola sau pojarul este o boală extrem de contagioasă.

Bolnavul o poate transmite chiar și înainte de apariția primelor simptome. Acestea sunt febra mare sau erupțiile cutanate iar complicațiile, cum ar fi pneumonia sau encefalita, pot apărea atât în rândul bebelușilor dar și în rândul copiilor și adulților cu o imunitate scăzută.

Totodată, este de precizat faptul că rujeola este și principala cauză a mortalității în rândul copiilor, însă aceasta poate fi prevenită cu un vaccin administrat în două doze, iar Ministerul Sănătății atenționează că imunizarea este singura măsură preventivă dovedită a fi eficientă în cazul rujeolei.

Citește și: Florin Cîțu, în fața procurorilor DNA. Pe lista celor audiați se află și Ioana Mihăilă și Vlad Voiculescu, foști miniștri ai Sănătății

Cei care se pot vaccina sunt copiii între 9 și 11 luni, dar și cei care nu au schema completă de vaccinare sau încă nu s-au imunizat până în acest moment”, a transmis Alexandra Cosman, reporter Kanal D.