Fostul premier Florin Cîțu este urmărit penal de către DNA în dosarul achiziției de vaccinuri din pandemie. El este acuzat de complicitate la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave. Prejudiciul în acest dosar este de peste un miliard de euro. Florin Cîțu a ajuns miercuri la sediul DNA, unde procurorii anticorupție au prezentat învinuirile de complicitate la abuz în serviciu. La audiere au fost citați și cei doi foști miniștri ai Sănătății, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă.

La prima oră a dimineții, Florin Cîțu s-a prezentat la sediul Direcției Naționale Anticorupție însoțit de avocat. Potrivit procurorilor DNA, Florin Cîțu, în calitate de premier al României la vremea respectivă, a aprobat cumpărare a zeci de milioane de doze de vaccin peste necesarul deja contractat, care acoperea mai mult decât suficient populația eligibilă pentru vaccinare. În dosar sunt cercetați și foștii miniștri ai Sănătății, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă.

La fel ca fostul premier, și ei vor ajunge în fața anchetatorilor pentru a da explicații. Toți trei sunt acuzați de infracțiuni de abuz în serviciu și complicitate la abuz în serviciu. În referatul procurorilor apare și numele actualului șef al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Andrei Baciu.

După aproape trei ore de audieri, Cîțu a părăsit sediul DNA. A fost asaltat cu întrebări de jurnaliști, însă fostul premier s-a limitat la doar câteva răspunsuri banale: „Nu pot să fac declarații mai multe.

Vă spun ceea ce v-am spus și până acum, că mi-am îndeplinit atribuțiile de prim-ministru cu respectarea legislațiilor în vigoare și bineînțeles am încredere în justiție. Dacă vă uitați la execuția bugetară pe 2021 veți vedea că execuția este mai bună decât estimată la începutul anului.”

Procurorii spun că, în decembrie 2020, România a contractat prin Comisia Europeană un număr de peste 37,5 milioane de doze de vaccin, în condițiile în care raportase o populație eligibilă pentru imunizare de aproape 11 milioane de persoane.

Cu toate acestea, România a ajuns să comande și să plătească peste 90 de milioane de doze, iar astfel statul a fost prejudiciat cu peste un miliard de euro. Ioana Mihăilă și Vlad Voiculescu sunt următorii care vor răspunde întrebărilor anchetatorilor. Cei doi foști miniștri trebuie să se prezinte la DNA peste o zi.