Testele de laborator au confirmat în acest sezon 22 de decese din cauza gripei. Se așteaptă rezultatele în cazul altor două tragedii, doi copii de patru ani din Bacău și Prahova. Medicii spun că, în ambele cazuri, cei mici au ajuns prea târziu la spital. Băiețelul de patru ani a fost adus la camera de gardă a Spitalului din Onești de mama sa.

„Ne-a spus că a prezentat tuse și febră în urmă cu o zi.

În jurul orei patru noaptea s-a trezit din somn, i s-a părut că ar avea febră. Nu i-a administrat nimic. L-a luat în brațe și dimineață când s-a trezit copilul nu a mai reacționat”, a declarat Ana Maria Băncescu, medic de gardă.

Toate simptomele indicau în caz de gripă. „Am evaluat copilul rapid și mi-am dat seama că este în stop cardio-respirator. Am început manevrele de resuscitare.

Resuscitarea s-a făcut conform protocolului 45 de minute, dar din păcate a trebuit să declarăm decesul”
, a mai spus medicul de gardă. Probele sunt analizate acum în laborator.

O altă fetiță din Prahova a ajuns în stare gravă la spital 

În urmă cu numai o săptămână, o altă fetiță de patru ani a murit în Prahova, după ce a ajuns la spital în stare gravă, cu simptome similare.

Numărul cazurilor este în creștere în toată țara.

„Sunt toate, indiferent că sunt virale sau bacteriene, infecții contagioase. Se iau din colectivitate evident. Aici ar trebui noi să lucrăm un pic mai mult pe educație, pe portul măștii la persoanele bolnave, copii mai mari și adulți, pe izolarea la domiciliu a copiilor micuți bolnavi, care nu pot purta mască”, a declarat Dalida Moșorescu, medic de familie.

Citește și: România, dată în judecată de Pfizer pentru că nu a cumpărat vaccinurile pe care le-a comandat în pandemie

În a doua săptămână a anului au fost raportate peste 102.000 de infecții respiratorii, cazuri de gripă sau pneumonii la nivel național. În prima săptămână erau 72.000 de cazuri. Creșterea este de 41,1%.