Ei au decis, tot ei s-au răzgândit. Este concluzia discuțiilor legate de impozitarea concediilor medicale. După ce au taxat bolile cu 10%, aleșii care au promovat ideea vor să renunțe la ea. Au realizat că printre cei care caută să se odihnească cerând pe nedrept concediu medical sunt și oameni bolnavi care au nevoie de o astfel de scutire.

„Avem concedii pentru viroză respiratorie, infecție acută a căilor respiratorii, la fel.

Dispersie înseamnă boli ale aparatului digestiv”, a declarat Elisabeta Spătaru, medic de familie.

Citește și: Pacienții care vin la camera de gardă vor fi nevoiți să scoată bani din buzunar! Spitalele au introdus consultațiile la cerere

Din 400 de consultații efectuate lunar în acest cabinet din Timișoara, zece se transformă în concedii medicale, cum este și acest caz.

„Mă dor foarte tare ochii și îmi trebuie un concediu medical, că nu mai pot să conduc”. Marius este șofer de microbuz și de câteva zile are o problemă la un ochi.

„Acest concediu medical va merge cu o impozitare suplimentară cu 10% față de ce s-a întâmplat până acuma, când ați mai luat concediu medical. Vă convine acest lucru? Și totuși trebuie să stați în concediu medical”,

a declarat medicul. În funcție de boală, salariul încasat scade oricum. Impozitul de 10% micșorează și mai mult venitul.

„În general sunt concedii date pe indemnizația 0.1 boală obișnuită, ceea ce înseamnă un procent destul de mic ca și plată a concediului, respectiv 75% din contribuția pacientului. Oamenii care sunt abonați, să spun așa, la concedii medicale sunt tot mai rari. Nici lor nu le convine să stea într-un concediu medical care este prost plătit”,

a adăugat Elisabeta Spătaru, medic de familie.

Impozitul de 10% pe concediul medical ar urma să dispară

Mergem la un alt cabinet și nici aici pacienții nu se înghesuie să ceară concediu medical. „Evităm la maxim să luăm un concediu medical pentru că în urma legilor care au apărut acuma se pare că suntem total dezavantajați. Mai ales că ne apropiem de pensie, în loc să punem un ban deoparte, îl pierdem la statul român”,

a declarat un român.

Eventualele tentative de fraudă ar trebui eliminate altfel, cred medicii. „Sigur că există și exista dintotdeauna o tendință de a exagera poate anumite patologii. Noi, fiind medici și cu experiență, mai ales medicii de familie își cunosc pacienții și în general nu există situația asta în care să vină pacientul să încerce să păcălească”, a declarat Mihai Iacob, medic de familie.

Impozitul de 10% pe concediul medical a fost inclus într-o ordonanță de urgență. Acum, același partid care a promovat ideea vrea să renunțe la ea. „Este o eliminare a impozitului pentru toți pacienții. Amendamentele sunt depuse la comisia de muncă și la comisia de buget finanțe, adică și pentru concediile de maternitate și pentru concediile de îngrijire a copilului și pentru concediu medical, dacă copilul este bolnavă, pentru absolut orice tip de concediu”, a declarat Nicoleta Paulic, senator PNL. Dar eliminarea impozitului pe concediu medical trebuie să treacă de votul Parlamentului.