Apar motive serioase de îngrijorare după ce numărul cazurilor de gripă și de COVID a crescut foarte mult. Spania este prima țară din Europa care trage un semnal de alarmă și introduce purtarea obligatorie a măștilor în spitale și clinici.

Încă de săptămâna trecută, în mai multe regiuni din Spania s-a recomandat purtarea măștilor în zonele aglomerate, dar acum Guvernul de la Madrid a luat decizia ca în spitale și clinici această regulă să fie obligatorie.

Cum gripa se răspândește extrem de ușor, iar virusul care provoacă apariția COVID -ului a dus la creșterea numărului de îmbolnăviri, Ministerul Sănătății a luat această hotărâre de teama declanșării unor epidemii.

Numai în ultima săptămână, în Spania cazurile de gripă au crescut cu 75% și s-au înregistrat peste 4300 de îmbolnăviri la o sută de mii de locuitori. Și spitalizările s-au majorat cu 60%.

Nu este singura decizie importantă luată de spanioli. La primele semne de îmbolnăvire oamenii se pot autodiagnostica la cazurile mai ușoare și pot să-și ia trei zile de concediu, fără să mai aibă nevoie de o vizită la medic. Măsura a fost luată pentru a scădea presiunea de pe spitale.

Și în Italia situația s-a înrăutățit. În ultimele două săptămâni incidența cazurilor a fost de 17,5 și 17,7 la mia de locuitori, valori care le depășesc chiar și pe cele din pandemie.

Acest lucru se vede și în spitale, acolo unde timpii de așteptare la secțiile de urgență au crescut la 10 ore. Motivul ar fi tocmai că oamenii nu mai poartă mască și nici nu se mai vaccinează, ca în urmă cu 2, 3 ani.

Și în alte țări s-a trecut la folosirea măștilor. Spitale din cel puțin patru state americane au restabilit obligativitatea măștilor pe fondul creșterii numărului de cazuri de COVID, gripă sezonieră și alte boli respiratorii.