Ciclonul polar care a făcut ravagii în nordul Europei, se extinde. După ce norvegienii au fost nevoiți să își croiască tuneluri ca să iasă din case, Regatul Unit se pregătește de o furtună de zăpadă și ploaie înghețată. Iar în Italia, o avalanșă a ucis doi oameni. Sudul Norvegiei este paralizat de nămeți mai mari decât casele. Imaginile cu troienele uriașe și oameni care ies din case pe geam arată cât de aprig a lovit aici iarna.

Trei zile de ninsoare neîncetată au paralizat aproape țara. Mașinile sunt îngropate într-un strat de zăpadă de peste un metru. Orice drum începe, pentru șoferi, cu o deszăpezire. Pompierii au răspuns în ultimele ore la peste 200 de apeluri de urgență de la oameni blocați în nămeți.

Citește și: VIDEO Ninsori de cod galben în 14 județe! Mai multe zboruri au fost anulate

Pentru că echipajele de intervenție nu pot ajunge la cei aflați la nevoie, oamenii sunt transportați cu săniile. Sunt probleme cu alimentarea, cu energie electrică. Transporturile de orice fel acumulează și mai multe întârzieri și există temeri că pot apărea dificultăți în aprovizionarea cu alimente a populației. Autoritățile le-au transmis oamenilor să nu călătorească decât dacă este imperios necesar.

Situația este dramatică în toată peninsula scandinavă.

Suedia, Danemarca, Norvegia și Finlanda, obișnuite cu ierni crunte, s-au confruntat cu cele mai scăzute temperaturi din acest secol: minus 43,8 grade Celsius în Finlanda și minus 44,3 grade în Suedia, potrivit serviciilor meteorologice. Gerul năprasnic a venit însoțit de viscole intense și căderi masive de zăpezi.

Vremea rea a făcut victime în Italia

Trupurile neînsuflețite a doi oameni, un bărbat și o femeie, au fost descoperite în Alpi, în apropierea graniței cu Elveția.

Cei doi excursioniști au fost surprinși de o avalanșă la peste 2.200 de metri altitudine. Presa italiană scrie că victimele erau originare din Lombardia. Un strat de 20 de centimetri de zăpadă s-a depus și în Spania. Drumurile din regiunea Navarra, în centrul țării, sunt troienite și se anunță noi ninsori în următoarele ore.

În Marea Britanie, acolo unde regiuni întinse sunt sub ape, au fost emise alte noi 300 de alerte de inundații periculoase.

Dar meteorologii anunță cod galben de ger și ninsori abundente, inclusiv la Londra.