În nordul Europei, temperaturile au scăzut sub -40 de grade. Valul Polar și furtunile de zăpadă au adus haosul în Scandinavia, iar în Belgia o tornadă neobișnuită în plină iarnă a luat pe sus 40 de case. Între timp, în Franța, vremea rea a provocat inundații de cod roșu. Este frig extrem în Suedia.

Valul de aer polar, care îngheață sângele în vene, a adus pentru a doua zi consecutiv temperaturi de sub -40 de grade celsius.

În partea suedeză a Laponiei s-au înregistrat -43,6 grade, un record în ultimii 25 de ani. Autoritățile au emis alertă portocalie de frig și ninsori.

În Danemarca, poliția i-a avertizat pe șoferi și motocicliști să evite călătoriile inutile, după ce numeroase șosele din nordul și vestul țării au fost cotropite de viscol. De altfel, gerul extrem și furtuna de zăpadă a lovit întreaga peninsulă Scandinavă. Numeroase poduri sunt închise traficului, au fost blocaje pe șosele încă de miercuri noapte, iar unele trenuri și feriboturi au cursele suspendate.

Nici în școli nu mai sunt ținute cursurile dar, în timp ce unii abia ar putea respira pe un asemenea ger, localnicii nu se plâng. Vremea extremă își arată forța în toată Europa.

Citește și: Gerul pune stăpânire pe întreaga țară. Până atunci, la Craiova au înflorit trandafirii

Belgia a fost măturată de o neobișnuită tornadă de iarnă.

Postările de pe paginile de socializare arată un vârtej format ca din senin care smulge acoperișuri și provoacă panică printre oameni. Furtuna cu rafale de vânt de 150 de kilometri pe oră și ploi diluviene a făcut ravagii în părți din vestul Europei.

Nordul și vestul Franței sunt sub cod roșu și portocaliu de ploi abundente, iar pa de cale a fost inundat pentru a doua oară în ultimele două luni.

Sute de oameni au fost evacuați de pompieri cu ajutorul bărcilor pneumatice, după ce râurile ieșite din matcă au inundat străzile, iar în Bretania casele au fost salvate doar datorită digurilor cu saci de nisip. Serviciul meteorologic național menține avertismente de vijelii și inundații la granița Franței cu Belgia, Luxemburg și Germania.

Din cauza condițiilor meteo, Ministerul de Externe a emis avertizare de călătorie pentru românii care vor să ajungă în Franța.

Și în nord vestul Saxoniei inferioare ianuarie a adus masive inundații. În 60 de ore de ploi s-au acumulat iar și o sută de litri de apă pe metrul pătrat. Meteorologii germani au anunțat ploi torențiale și în următoarele zile.