Este tensiune uriașă în Slovacia. Premierul Robert Fico a fost ținta unei tentative de asasinat, iar ministrul Sănătății de la Bratislava anunță că șeful guvernului este în stare critică oficialul a fost împușcat de mai multe ori în stradă de un individ despre care presa locală scrie că ar fi un reputat scriitor. Medicii fac tot posibilul pentru a îl salva, iar următoarele ore sunt decisive.

Citește și: Vladimir Putin amenință din nou Occidentul! Totuși, parada de Ziua Victoriei a devenit o umbră a ceea ce însemna această zi în anii trecuți

El nu este operat în Capitală, pentru că organismul său nu ar fi rezistat drumului, ci într-un alt oraș de provincie, unde a fost transportat cu un elicopter de urgență. Președintele Joe Biden s-a alăturat liderilor care condamnă atacul, iar un mesaj similar a fost transmis chiar și de Vladimir Putin.

Acesta este momentul în care individul în împușcă de la mică distanță pe Robert Fico, iar acestea sunt imaginile surprinse imediat după ce un individ a tras cinci gloanțe în premierul slovac.

Robert Fico tocmai ieșea din clădirea unui cămin cultural din localitatea Handlova, în momentul atentatului. Suspectul principal se ascundea în mulțime și, la un moment, dat a tras mai multe cartușe în direcția oficialului slovac. Atunci s-au declanșat haosul și panica.

Cine este atacatorul premierului Robert Fico? 

Lumea aflată în piața din fața clădirii unde avusese loc o ședință de guvern a început să strige și să se adăpostească, iar agenții de pază au intervenit rapid.

Unii l-au luat pe sus pe Fico și l-au dus în mașină, pentru a îl transporta la spital. Alții l-au imobilizat pe suspect. Potrivit primelor date, ar fi vorba despre un bărbat în vârstă de 71 de ani.

În imaginile înregistrate de martori se observă că autorul atacului avea pete de sânge pe cămașă. Nu se știe deocamdată motivul pentru care individul a recurs la acest gest.

O femeie care se afla în primele rânduri și a văzut atacul spune că premierul avea rănit la piept și la cap.

Oficialul slovac a ajuns la spitalul din localitatea aflată în centrul țării, iar de acolo a fost preluat de un elicopter și trimis spre Bratislava, dar pentru că rănile îi pun viața în pericol, iar drumul până în Capitală i-ar putea fi fatal, salvatorii s-au răzgândit și au oprit în orașul Banska Bystrica.

Următoarele ore sunt cruciale pentru viața sa, transmit oficialii de la Bratislava. Premierul slovac a fost una dintre vocile care s-au opus aderării Ucrainei la NATO. Printre altele, el a acuzat batalionul Azov, care a ținut piept Rusiei în Mariupol de fascism. Luna trecută însă, el a avut o schimbare de ton în raport cu țara invadată de ruși. Chiar după o întâlnire cu șeful executivului de la Kiev.

Mai mulți lideri europeni, printre care și președintele României, au condamnat atacul asupra premierului slovac.