În plus, nu se vor mai face angajări la stat și nu se vor mai acorda vouchere de vacanță. Ministerul de Finanțe a pregătit deja ordonanța „trenuleț”, iar proiectul acesteia va fi discutat în coaliție. Coaliția este pregătită deja să ia măsurile care vor zdruncina socotelile multor familii în 2025, dar care vor salva economia țării, cel puțin așa speră noul Guvern.

Citește și: VIDEO România se pregătește pentru noi alegeri prezidențiale. Criza guvernamentală e pe cale să se încheie înainte de Crăciun

Partidul Național Liberal a semnat acest protocol de coaliție pentru ca țara noastră să aibă un guvern stabil într-o perioadă dificilă, astfel încât să luăm măsuri pentru a menține cheltuielile bugetare în limitele normalului. Iar pentru a menține aceste cheltuieli și a nu agrava deficitul bugetar, noul executiv ar urma ca, pe 30 decembrie, să adopte ordonanța „trenuleț” sau ordonanța austerității, așa cum este cunoscută.

Documentul prevede ca pensiile să nu mai crească cu 12% de la 1 ianuarie, iar veniturile angajaților din sectorul public nu vor mai fi majorate. Orele suplimentare nu se vor mai compensa cu bani, ci doar cu timp liber. Totodată, angajările în sistemul bugetar vor rămâne înghețate. Dacă am ajuns la fundul sacului, ca și acasă, pentru că nu mai sunt bani, trebuie să strângem cureaua.

Ce ne aduce „Ordonanta trenulet” [Sursa: Captură NEWSTIME]

Guvernul a pregătit măsuri de austeritate 

„Totdeauna am avut de la Revoluție încoace, și Băsescu a spus „strângeți cureaua”, pentru că dacă nu avem, nu avem ce face și ce să strângem forțat. Nu la fel de resemnați sunt însă vârstnicii, care așteptau ca din ianuarie pensiile să fie indexate cu rata inflației, așa cum prevede legea. Eu am fost o persoană conștiincioasă, de fiecare dată mi-am făcut datoria față de țară și aș vrea ca și statul să își facă datoria față de mine, având în vedere că am muncit

40 de ani”

Citește și: VIDEO America a suspendat parteneriatul strategic. Criza din Georgia devine alarmantă pentru întreaga lume

Aceste măsuri vor intra în vigoare până la începutul anului 2025, ceea ce înseamnă că, fără un buget, nu putem avea o indexare corectă a pensiilor. În urma ordonanței, vor apărea și alte consecințe de tip „trenuleț”. De exemplu, o altă măsură vizează voucherele de vacanță. Dacă acestea nu se vor mai acorda, așa cum este prevăzut în proiectul guvernului, peste 1,3 milioane de angajați vor rămâne fără acest beneficiu în 2025. Măsura ar putea afecta, mai departe, alte 500.000 de salariați din turism, pentru că mulți antreprenori sunt dependenți de tichetele de vacanță.

În legătură cu tichetele de vacanță, care sunt acordate doar angajaților de la stat și nu tuturor românilor care contribuie la bugetul statului, este cu atât mai grav dacă se vor scoate de anul viitor, deoarece acest lucru va afecta semnificativ sectorul. Sunt așteptate măsuri fiscale dure, însă coaliția ne asigură că, în schimb, nu vor mai fi creșteri de taxe și impozite anul viitor. Într-o perioadă economică foarte grea, care urmează, populația nu va trebui să aibă de suferit, adică nu vor exista diminuări de venituri sau creșteri de taxe și impozite. Un lucru rămâne însă cert: anul acesta ordonanța „trenuleț” trebuie aprobată.