Un tânăr din Dolj a construit o fermă modernă de ciuperci, unde folosește energie regenerabilă încă de la 24 de ani. Producătorul a accesat fonduri europene de aproape 1.000.000 de euro, iar acum ciupercile ajung în marile magazine din toată țara.
„Cam așa arată ciuperca în faza de recoltare: ea se rupe de pe bricheta de substrat, se așază în lădițe, iar după aceea este gata pentru ambalare.”
În această fermă din comuna Celaru, județul Dolj, se produc anual circa 200 de tone de ciuperci Pleurotus, în nouă hale moderne. Alexandru a pornit afacerea în urmă cu 11 ani.
„Am vrut să dezvoltăm o afacere în mediul rural, mai modernă. Partea de început a fost, într-adevăr, foarte grea... Am derulat proiectul prin credite.”
Citește și: Horoscop weekend 29-30 martie. Ce zodii vor fi afectate din cauza eclipsei de Soare în Berbec
Tânărul a accesat fonduri europene de aproape 1.000.000 de euro, iar acum se mândrește cu o cultură sustenabilă. Condițiile în care sunt ținute ciupercile influențează foarte mult stadiul final al producției. Pentru a obține o recoltă bună, sunt foarte importante temperatura, umiditatea și nivelul de aer proaspăt.
„Prima dată se încălzește, ajutăm substratul cu căldură, iar după aceea se răcește, pentru a obține niște ciuperci calitative. Circa 8 săptămâni durează până când ciuperca ajunge la maturitate.”
În acest proces, tânărul se folosește și de panouri solare, care scad costul facturilor cu până la 50%.
„Așa arată ciuperca în faza de mugurire, la aproximativ 35 de zile de când a fost introdus substratul în camera de cultură, iar așa arată după aproximativ 10 zile. De aici, plantele sunt recoltate și ajung la cumpărători în cinci lanțuri de supermarketuri din țară.”
Ne aflăm în sala de ambalare, unde ciupercile sunt fasonate, cântărite, așezate în caserole, iar apoi înfoliate și pregătite pentru livrare. O caserolă de 500 de grame pleacă de la producător cu prețul de 7,5 lei.