România este fruntașă europeană la accidente rutiere, dar statistica și nici evenimentele nu îi împiedică pe legiuitor să propună scăderea vârstei pentru obținerea permisului de conducere. Tinerii ar putea ieși cu mașinile în trafic încă de la 17 ani, cu condiția să aibă un șofer experimentat lângă ei. Experții în conducere defensivă cred că proiectul de lege ar putea să facă mai mult rău pe șosele.
Permisul de conducere ar putea fi obținut la 17 ani, iar tinerii ar avea voie să conducă prin trafic, așa sună propunerea mai multor parlamentari, care pun însă și condiții, până la 18 ani, tinerii șoferi vor putea ieși cu mașinile pe șosele doar dacă sunt însoțiți de un adult, cu o experiență de cel puțin zece ani de șofat. Unii șoferi privesc cu entuziasm această propunere.
Inițiativa se află deocamdată în dezbatere în Parlament
Aleșii s-au inspirat din legislațiile altor state, precum Austria, Germania ori Marea Britanie. În plus, în cazul în care tinerii șoferi încalcă regulile de circulație, însoțitorul din dreapta va răspunde în mod egal cu acesta și va putea fi testat pentru consum de alcool sau stupefiante. Psihologic, anul în care proaspeții conducători auto ar fi supravegheați are beneficii pentru toată lumea.
„În felul ăsta ar avea posibilitatea să creeze niște automatisme, în legătură cu condusul, care se creează în timp și cred că este mai potrivit să fie supravegheați pe tot acest parcurs decât alternativa să fie nesupravegheați și să își ia direct permisul de conducere și apoi să plece la drum pe cont propriu”, a declarat Larisa Herculea Andronic, psiholog.
Inițiativa se află deocamdată în dezbatere în Parlament și are nevoie de votul aleșilor. România este campioană în Europa la accidentele rutiere. Anul trecut, la nivel național, s-au înregistrat peste 4.500 de accidente rutiere grave.