Se pare că persoanele bolnave care nu cotizează nici măcar un leu de stat vor avea drepturi egale cu cei care asigură. În timp ce sistemul medical nu are destule fonduri, serviciile de medicină de familie acordate pacienților care nu au asigurare au crescut de zece ori mai mult.

„Bolnavii care nu cotizează niciun leu la stat vor avea aceleași drepturi ca cei asigura.

În timp ce sistemul medical duce lipsă cronică de fonduri, serviciile de medicină de familie acordate pacienților neasigurați au crescut de peste zece ori”, este anunțul făcut de ministrul Alexandru Rafila, care a stârnit nemulțumirea celor care au cotizat o viață la asigurările de sănătate.

Citește și: 99% dintre dosarele de pensie au fost deja procesate și digitalizate: Președintele Casei Naționale de Pensii “În urma recalculării, nicio pensie nu va scădea”

Veste bună pentru persoanele neasigurate

În fiecare lună 10% din banii noștri merg către CAS pentru consultații și tratamente gratuite. De la întâi iunie și cei care nu cotizează vor avea acces la mai multe servicii medicale. Confruntați cu lipsurile cronice din sănătate vestea i-a surprins pe oameni.

„La stat se așteaptă foarte mult dacă vrei să faci o programare aștepți lună de zile două luni depinde unde vrei să ajungi”, a

mărturisit doamna Steluța, pacient oncologic.

Doamna Steluța este pacient oncologic de un an de zile și pentru că abia a găsit un loc liber la stat a fost nevoită să se reorienteze către privat.

„Aici e mai bine, altfel tratat, pentru că am văzut la alte persoane cum erau tratate la stat. Se așteaptă mult, ba nu au medicamente, iar aici nu s-a pus problema niciodată”, a

mai adăugat doamna Steluța.

Ministrul Sănătății vorbește despre o alocare bugetară separată pentru cei neasigurați.

„Serviciile de medicină de familie pentru pacienții neasigurați au crescut de la câteva zeci de mii la câteva sute de mii deci o creștere mai mult de de zece ori a numărului de beneficiari”

„Eu plătesc de douăzeci și cinci de ani asigurările o singură dată am fost la spital când am născut vă dați seama adică nu mi se pare normal ca un om care nu a plătit

în viața lui nimic să beneficieze ca mine”, a spus o pacientă.

„Ne ia sănătatea din toate veniturile, adică ești salariată plătești o dată, mai ai un PFA o mai plătești o dată poate ai un apartament închiriat o plătești de acolo, o plătești de trei patru ori, s-ar putea să beneficiem de patru RMN-uri gratuite”, a mai spus una dintre paciente.

De la întâi iulie vor fi reguli noi și pentru bolnavii oncologici neasigurați

Principal a noutate va fi creerea unor pachete de servicii de care pot beneficia persoanele neasigurate pe principalele paliere de asistență medicală în scopul depistării unor afecțiuni grave respectiv cancere hepatite eti cronice de tip b și c și tip SIDA la gravide.

Însă cu bugetele la pământ managerii spitalelor fac față cu greu și acum a fluxului de bolnavi. Dacă finanțarea nu nu va exista, nu pot să mă pronunț, da sau nu, acest lucru chiar ar încetini mult dezvoltarea medicală.

În România sunt peste șaisprezece milioane de plătitori ai asigurărilor de sănătate și aproximativ două milioane de neasigurați.