Și Paștele de anul acesta îi găsește pe bătrânii României cu neajunsuri. Pe zi ce trece pensionarii sunt tot mai săraci, așa că îngroașă rândurile la Casele de ajutor reciproc. Mulți nici nu știu dacă vor folosi banii împrumutați să cumpere un cozonac și o pulpă de miel sau să își plătească datoriile.
„Sper să cumpăr câteva ouă și un cozonac”, atât și-ar dori de sărbători bunicul Neculai.
„Noi, pensionarii, murim de foame. Facem economii, mai economisim la mâncare, economii la gaz la astea, ca să mergem de la o lună pe alta, că în rest nu are cine mă ajuta”, spune bătrânul.
În aceeași situație este și doamna Maria. Viața este tot mai grea, iar înainte de sărbători cheltuielile au copleșit-o, ne spune femeia plângând: „Cred că de când sunt înscrisă, din 2009 și până acum, cred că am 30 de împrumuturi, dacă nu mai bine. Ca să supraviețuim, venim aici, luăm pe o lună și jumătate și îi dăm o dată, după aia venim și refinanțăm și tot așa trăim din sărăcie. Suma ar fi destul de măricică, pentru nevoile personale, pentru că lipsesc multe.”
Pentru că nu își permit să plătească rate prea mari, cei mai mulți dintre pensionari spun că vor reuși să înapoieze banii împrumutați pentru masa de Paște în doi ani.
Împrumuturi pot face doar pensionarii cu venituri mai mari de 1500 de lei. Dacă în mod normal aceștia trebuie să aducă 1 sau 2 garanți, înainte de sărbători Casa de ajutor reciproc din Iași le permite să împrumute cel mult 5000 de lei fără garant.
„Împrumută sume mici pentru a le putea da înapoi, dar când se duc la medic sau acum de Paște împrumută mai mult, pentru că le trebuie pentru masa de Paște, pentru Iepuraș la nepoți”,