Eseul motivațional este un text care însoțește CV-ul tău atunci când aplici pentru o formă de învățământ superior, un program de formare sau specializare, o activitate în care vrei să te implici și care necesită anumite calități, cum ar fi voluntariatul, sau chiar un job, dacă potențialul angajator cere asta. Eseul motivațional face, de regulă, diferența între tine și alți candidați cu un CV similar. Prin urmare, trebuie conceput cu atenție, să bifezi toate elementele care te recomandă pentru poziția respectivă și să oferi o imagine cât mai fidelă despre personalitatea ta.
Iată ce greșeli să eviți atunci când concepi un eseu motivațional:
Scrierea eseului într-o limbă greșită
Chiar dacă trăiești în România, este posibil ca instituția de învățământ sau organizația căreia vrei să i te alături să dorească să-ți testeze și cunoștințele pe care le ai în limba străină utilizată în cadrul programelor sale. Deci, este foarte posibil să ți se ceară să scrii un eseu în engleză. Deci, acordă atenție maximă cerințelor și respectă-le cu strictețe.
Repetițiile
Din dorința ca eseul să fie cât mai amplu și să ocupe toată foaia, se face adesea greșeala de a reveni asupra unui subiect deja menționat. Dacă, spre exemplu, ai vorbit deja de un curs pe care l-ai urmat, chiar dacă în context s-ar potrivi, evită să-l mai menționezi încă o dată. Este un gen de greșeală care se face frecvent și care aduce doar deservicii.
Deși tu ai impresia că subliniezi ceva pozitiv, cel care îți analizează eseul tău va rămâne cu impresia că este singurul lucru important pe care îl ai de spus despre tine.Abaterea de la subiect
Evident, un eseu motivațional trebuie să te pună într-o lumină pozitivă, să-ți evidențieze calitățile, dar trebuie să te axezi strict pe profilul poziției pe care o țintești.
Spre exemplu, dacă obiectivul tău este admiterea la ASE, talentul tău la pictură, să zicem, nu are nicio relevanță și nici nu te ajută în niciun fel în acest domeniu. Deci, rămâi la subiect și descrie doar abilitățile care te recomandă pentru ASE. O idee bună este să menționezi cursuri opționale pe care le-ai urmat în această direcție, potrivit Careers Portal.Textul prea mare
În general, un eseu motivațional este compus din cinci paragrafe. Chiar dacă ai multe de spus despre motivația ta și calitățile care te recomandă, încearcă să sintetizezi toate informațiile și să te limitezi la un text care să ocupe o pagină. Nimeni nu va avea răbdare să citească un „roman” despre tine.
Formulele bombastice
Cuvintele sau expresiile prea măgulitoare ori flatante, bombastice și pretențioase, la adresa ta sau a celui care va citi eseul, trebuie evitate cu orice preț, pentru că pur și simplu au efectul invers
decât cel așteptat.Foto: Pexels