Ce salariu are un grefier în România în 2023? Grefierii sunt funcționari în cadrul Ministerului Justiției și au un rol foarte important soluționarea cazurilor ajunse la diferite instanțe. Potrivit legislației în vigoare, rolul grefierului are rolul de a îmbunătăți calitatea actului juridic și de a sprijini magistrații în activitatea pe care aceștia o desfășoară.

Printre altele, grefierii se ocupă și cu întocmirea actelor procedurale iar profesia acestora este reglementată prin Legea nr.

567/2004 privind statutul personalului auxiliar din instanțe și parchete, cu modificări ulterioare și Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară.

Ce salariu are un grefier în România în 2023? Află câți bani îți aduce această profesie

Salariul  lunar al unui grefier este în general mai mare de 5000 de lei net. Pe lângă salariul propriu zis, cei care practică această meserie se mai bucură și de alte beneficii.

Grefierii au parte de asistență medicală gratuită. De acest lucru beneficiază și soțul sau soția, dar și copiii acestora care nu au împlinit încă vârsta de 18 ani.

De asemenea, în cazul în care grefierul nu deține o locuință, acesta poate beneficia fie de acoperirea chiriei, fie de o locuință de serviciu pentru angajat și familia sa.

Citește și: Cât costă o ciorbă la restaurantul Parlamentului? Iată câți bani scot din buzunar aleșii pentru meniul zilnic

Salariul grefierilor nu este însă bătut în cuie la suma de 5000 de lei. Acesta poate crește în funcție de vechimea angajatului. Potrivit declarațiilor de avere publicate pe site-ul Înaltei Curți de Casație și Justiție, un prim-grefier din cadrul Curții Supreme a câștigat într-un an peste 76.000 de lei, adică aproximativ 6400 de lei lunar, relata observatornews.ro. În ceea ce privește funcția de grefier, din declarațiile de avere reiese că angajatul a câștigat peste 63.000

de lei, aproximativ 5300 de lei lunar.

Cât câștigă un grefier de la Curtea de Apel București?

Un grefier care activează la Curtea de Apel București a câștigat potrivit declarației de avere din iunie 2019 peste 73.000 pe parcursul anului, adică aproximativ 6100 de lei net lunar.

În stabilirea salariului unui funcționar sunt importante și studiile superioare.

Potrivit publicației citate, un grefier cu o vechime de peste 20 de ani are un venit cuprins între 4561 și 5110 lei lunar. Situația se schimbă dacă angajatul cu o vechime similară are studii superioare și este încadrat la treapta I. În acest caz venitul se încadrează între 5008 și 5417 lei lunar.

Citește și: Ministerul Educației, anunțul momentului despre salariile profesorilor! Este grevă generală în școlile din România

Funcțiile de conducere sunt, așa cum era de așteptat, mai bine plătite. Un grefier-șef cu studii medii câștigă lunar 7019 lei, un grefier-șef secție sau prim-grefier are un venit de 7546 de lei pe lună. Aceeași sumă o poate încasa și un grefier-arhivar-șef, dar și un grefier-șef de cabinet. În cazul în care este vorba despre un grefier-șef de serviciu sau un grefier-șef arhivar cu studii superioare, venitul lunar ajunge la peste 9400 de lei.