Pensia este o sumă de bani pe care o persoană o primește în mod regulat după ce își încheie cariera și se retrage din activitatea profesională. Pensia este acordată în mod obișnuit de către guvern sau de către un sistem privat de pensii, în funcție de țară sau regiune.
Scopul pensiei este acela de a oferi o sursă de venit stabilă pentru persoanele care nu mai lucrează și care nu pot să-și câștige singure traiul.
Venitul din pensie este adesea stabilit de către guvern și se bazează pe un anumit procent din veniturile din timpul carierei. Venitul din pensie poate fi, de asemenea, afectat de factori precum vârsta la care se ia pensia, starea de sănătate și numărul de ani lucrați.
Care este vârsta de la care te poți pensiona?
Pensia pentru limită de vârstă se acordă tuturor cetățenilor care îndeplinesc cumulativ, la data pensionării, cele două condiții prevăzute de legislația în vigoare. Acest tip de pensie este reglementată de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. În primul rând persoana solicitantă trebuie să fi împlinit vârsta standard de pensionare.
Citește și: Ce salariu are un deputat în România în 2023?
Aceasta este diferită pentru femei și bărbați, iar atingerea acesteia depinde de data nașterii. În momentul de față, bărbații din România se pensionează la 65 de ani, în timp ce vârsta standard de pensionare pentru femei este de 63 de ani. În același timp, cei care vor să obțină o astfel de pensie trebuie să fi realizat stagiul minim de cotizare în sistemul public de pensii de 15 ani.
Pensiile se stabilesc prin decizie a casei teritoriale de pensii sau a casei de pensii sectoriale, după caz, emisa in condițiile prevăzute de prezenta lege, si se acorda de la data înregistrării cererii.
Ce documente trebuie să conțină dosarul de pensionare?
Este important să aveți toate documentele necesare înainte de a depune dosarul, astfel încât procesul să se desfășoare cât mai repede posibil.
În sistemul public de pensii, pensiile se cuvin de la data îndeplinirii condițiilor prevăzute de prezenta lege, în funcție de categoria de pensie solicitată.
Care sunt actele necesare pentru depunerea dosarului de pensie pentru limita de vârstă?
Pentru dosarul de pensionare pentru limită de vârstă ai nevoie de următoarele documente:
- cerere pentru înscrierea la pensia pentru limită de vârstă (în funcție de pensia pentru care te încadrezi)
- Carnetul de muncă (original și copie)
- Alte acte prevăzute de lege privind vechimea în muncă/stagiu de cotizare sau vechimea în serviciu (adeverințe), dacă este cazul
- Livretul militar (original și copie), dacă este cazul
- Diplomă de studii universitare (original și copie) și/sau adeverință din care să rezulte durata normală şi perioada studiilor, precum și certificarea absolvirii acestora
- Pentru persoanele care au urmat cursurile unor instituții de învățământ universitar în străinătate este necesară dovada recunoașterii acestora de către statul român
- Adeverință privind sporurile și adaosurile reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de muncă, în situația în care acestea nu au fost înregistrate în carnetul de muncă, dacă este cazul
- Adeverință privind condițiile de muncă speciale și/sau deosebite, în situația în care acestea nu au fost înregistrate în carnetul de muncă, dacă este cazul
- Procură specială pentru mandatar, dacă este cazul (pentru cetățenii străini și/sau români cu domiciliul în străinătate există posibilitatea emiterii unei procuri speciale, valabilă pentru o perioadă de 18 luni, prin care să fie desemnată, în calitate de mandatar, o persoană care urmează a efectua, în numele titularului, toate operațiunile legate de stabilirea dreptului la pensie si încasarea pensiei cuvenite.
Cererea de pensionare și întreg dosarul se depune începând cu data la care persoana îndeplinește aceste condiții la Casa Teritorială de pensii pe a cărei rază domiciliază persoana.
Sursă: Libertatea, Legislația Muncii