A doua zi de Paște este zi liberă legală, astfel că toți angajații profită de această zi pentru a petrece cât mai mult timp alături de cei dragi. Prima zi după Duminica Paștelui pică anul acesta pe data de 6 aprilie 2024. În a doua zi de sărbătoare se continuă celebrarea Învierii Domnului și biruința lui Iisus Hristos asupra Iadului și a păcatelor din întreaga lume.

Și de a doua zi de Paște sunt legate o mulțime de tradiții, superstiții și datini românești, dintre care multe mai sunt păstrate chiar și în ziua

de astăzi în anumite zone ale țării.

Tradiții, obiceiuri și superstiții în a doua zi de Paște 

A doua zi de Paște vine cu obiceiuri diferite, în funcția de zona țării. De exemplu, în Transilvania există obiceiul udatului. În cadrul acestui ritual, băieții le stropesc pe fete cu apă sau parfum. Fetele care sunt stropite trebuie să le ofere un cadou sau ceva de băut băieților.

Se crede că prin acest obicei are loc purificarea tinerelor, iar dacă o fată nu este deloc udată se spune că va avea parte de un an în care totul în va merge rău.

O altă tradiție în cea de-a doua zi de Paște este vizitarea nașilor de către fini. Aceștia trebuie să aducă cu ei mai multe bunătăți, precum ouă vopsite, cozonac, pască și vin. În anumite zone ale țării, nașii și finii se întâlnesc direct în curtea bisericii și petrec împreună mai multe ore în care deapănă amintiri. 

Citește și: Mesaje de Paște 2024: Surprinde-i pe cei dragi cu aceste mesaje pline de dragoste și bucurie

Tot în curtea bisericii are loc și alt obicei. După Liturghie, familiile tinere își așteaptă rudele și prietenii, care trebuie să aducă vase și daruri pentru casă, după care se face un joc.

Rugăciunea pe care e bine să o rostești în a doua zi de Paște 

Doamne Iisuse Hristoase, cu adâncă umilință recunosc și mărturisesc, că în toată ziua păcătuiesc contra iubirii Tale Dumnezeiești. Deci, astăzi, că este luni și începutul săptămânii, mă rog cu umilință îndurării Tale celei mari: iartă-mi păcatele cele de voie și fără de voie, și-mi ajută să pun început bun și să port mai multă grijă de sufletul meu, pentru care ai răbdat atâtea dureri la Sfânta Ta Răstignire! O, Doamne, astăzi îți dau sufletul și trupul meu şi voinţa mea, rugându-Te să fie voia Ta cu mine, după bună plăcerea Ta.

Pedepsește-mă, Doamne, după îndurarea Ta, în această lume, iar nu în cealaltă viaţă. Şi iartă pe cei vii şi pe cei răposaţi, pentru rugăciunile Sfintei Tale Biserici, şi pe toți ne învrednicește de mărirea Ta în Rai. La aceasta pun mijlocitori pe Sfinţii Tăi Îngeri, către care zic: O, cereștilor ajutători şi păzitori ai oamenilor, vouă mă închin şi vă mulţumesc pentru ajutorul şi conducerea ce ne-o daţi în toate zilele nouă, nevrednicilor şi păcătoșilor.
Scutiți-mă de vrăjmașii cei văzuți şi nevăzuţi, ca să nu mai păcătuiesc de acum înaintea Dumnezeului meu! Învredniciți-mă să vă văd la moartea mea, stând în jurul meu şi să duceţi sufletul meu în cer, ca să se închine măririi Feţei lui Dumnezeu, iar vouă să vă mulțumesc acolo, pentru purtarea de grijă ce aţi avut pentru mine şi binele vostru să-l spun cu glas neîncetat în veci. Amin.