Această zi simbolizează nu doar moartea, ci și înălțarea Maicii Domnului la cer, un moment deosebit de important în tradiția creștină. Sărbătoarea este marcată de numeroase tradiții și superstiții, care reflectă profund legătura dintre credință și obiceiurile populare.

Ce simbolizează Adormirea Maicii Domnului? 

Una dintre cele mai răspândite tradiții legate de Adormirea Maicii Domnului este mersul la biserică.

Credincioșii participă la slujbe speciale, iar unii aleg să aducă ofrande de flori, fructe sau alte daruri pentru a le oferi în fața icoanei Maicii Domnului. În multe comunități, este obiceiul ca oamenii să-și sfințească casele și gospodăriile în această zi, considerând că protecția divină va aduce binecuvântări și fericire.

Citește și: Zile libere 2024: Când are loc următoarea minivacanţă pentru români? Calendarul complet al zilelor libere din fiecare luna

În unele zone din România, se crede că în noaptea de 14 august, spiritul Maicii Domnului coboară pe pământ pentru a binecuvânta oamenii. Aceasta este o noapte de rugăciune și de meditație, iar multe persoane își pun dorințe, sperând ca acestea să fie ascultate. În tradiția populară, se spune că este bine să nu se lucreze în această zi, deoarece se consideră că munca necuvenită poate aduce ghinion.

Tradiții și superstiții de Sfânta Maria 2024

- dacă eşti însărcinată, în ziua de 14 august, premergătoare sărbătorii Sf. Maria, nu trebuie să munceşti sau să trebăluieşti pentru a avea o naştere uşoară şi un copil sănătos. Se crede că femeile însărcinate care nu respectă această tradiţie vor avea dureri mari la naştere;

-fetele care doresc să se mărite trebuie să spele cu apă de busuioc icoana Maicii Domnului pentru ca Fecioara să le ajute să-şi întâlnească alesul

- ziua de 15 august este ultima zi a verii când florile pot fi culese şi să fie bune de leac.

Citește și: Calendar ortodox august 2024: Cele mai importante sărbători din ultima lună de vară

- începând cu această zi, ciobanii coboară oile de la munte, bărbații își schimbă pălăria cu căciulă;

-schimbările de anotimp au fost interpretare în popor că fiind semne ale tristeții naturii, care regretă plecarea Sfintei Fecioare. Din acest motiv, iarba nu mai crește, iar frunzele încep să se îngălbenească.

Rugăciune către Maica Domnului

„O, Preasfântă Stăpână de Dumnezeu Născătoare, ceea ce eşti mai presus decât heruvimii şi mai cinstită decât serafimii, Fecioară de Dumnezeu aleasă, bucuria tuturor celor necăjiţi; dă-ne mângâiere şi nouă, celor ce suntem în necazuri, că, afară de tine, altă scăpare şi ajutor nu avem.

Tu singură eşti mijlocitoarea bucuriei noastre, şi ca Maica lui Dumnezeu şi Maica milostivirii, stând înaintea Prestolului Preasfintei Treimi, poţi să ne ajuţi nouă. Că nimeni din cei ce se roagă ţie cu credinţă nu este ruşinat. Auzi-ne şi acum, în ziua necazului nostru, pe noi cei ce cădem înaintea icoanei tale şi cu lacrimi ne rugăm ţie. Alungă de la noi toate necazurile şi nevoile ce vin asupra noastră, întru această vremelnică viaţă şi prin atotputernica ta mijlocire, nu ne lipsi pe noi nici de veşnica şi nesfârşita bucurie, întru Împărăţia Fiului tău şi Dumnezeului nostru. Amin. Împărăteasa mea cea preabună, nădejdea mea, Născătoare de Dumnezeu, prietena sărmanilor, folositoarea celor neputincioşi şi ocrotirea celor necăjiţi; vezi nevoia mea şi necazul meu. Ajută-mă, că sunt neputincios, hrăneşte-mă ca pe un străin. Ştii nevoia mea, uşurează-mă de ea precum voieşti căci nu am alt ajutor afară de tine, nici altă folositoare grabnică, nici altă bună mângâiere, decât numai pe tine, o, Maică a lui Dumnezeu, ca să mă păzeşti şi să mă acoperi în vecii vecilor. Amin”.