Oamenii o duc tot mai rău de la o zi la alta, iar dovada stă și în creșterea fulminantă a profitului caselor de amanet, unde fug toți cei strâmtorați la buzunar. Disperați, unii lasă acolo tot ce au prin casă, de la bijuterii și electronice, până la obiecte vestimentare, iar în plasă cad și cei dependenți de jocurile de noroc. Nu întâmplător mai toate casele de amanet au apărut lângă cazinouri sau săli de păcănele.

„Am amanetat televizor, telefon, laptop, aur, tot ce ai mai bun prin casă te gândești să scoți, un ceas... te duci la amanet și lași”, spune un bărbat.

Petrică e unul dintre împătimiții jocurilor de noroc și recunoaște că un asemenea viciu l-a făcut să treacă pe la amanet la fel de des ca pe acasă. După ce a tocat toți banii la păcănele, a vândut și lucrurile pe care le avea mai de preț ca să joace în continuare.

Ar vrea să scape de groaznica dependență, mai ales că asta l-a îndepărtat și de familie. Are o fetiță de doi ani.

„Deja nu o văd de două luni și cred că asta o să mă facă să mă schimb, pentru că asta mi-a făcut, practic m-a lăsat, a luat fata și de două luni nu o mai văd și eu mai vin să pierd vremea dar nu mă mai ajută nici măcar jocurile acum.

De exemplu azi am avut noroc că am luat șeptarii, am scos zece milioane. Acum trei zile am pierdut 20”, a mai povestit bărbatul.

Pe asta mizează atât patronii care fac averi din păcănele, cât și cei de la amanet. Astfel de afaceri au înflorit mai ales în preajma sălilor de jocuri de noroc, unde românii, în disperarea de moment, duc tot de prin casă, de la bijuterii, până la televizoare, telefoane sau chiar biciclete și mașini.

Iar motivele pentru care românii amanetează lucruri de valoare sunt la fel de diverse ca obiectele lăsate gaj.

„N-am avut pamperși la copil și a trebuit să facem efortul acesta”, „E casă de amanet, joc, farmacii și doar atât se găsește în  România, altceva nu se găsește în România asta și omul e obligat de situația care este să lase la amanet ba televizorul, ba telefonul.

E nasoală treaba. Nu vedeți că un șampon e 50 de lei?”, mai povestesc românii.

„Bineînțeles că această proximitate fizică până la urmă reprezintă un factor agravant pentru oamenii care poate se află specific în acest tip de dependență și întotdeauna dacă un stimul este la îndemână, îl poți vedea, îl poți accesa ușor, crește mult mai mult probabilitatea să apelezi la această alternativă”,

explică Flavia Dobrescu, sociolog.

Una peste alta, profitul caselor de amanet a devenit uriaș în ultimii ani. Anul trecut, cifra de afaceri în România a crescut cu 23% față de 2021 și a fost de două ori mai mare decât în 2013, la cel mai ridicat nivel din istorie.

„Vedem o creștere substanțială a pieței caselor de amanet, cu aproape un sfert într-un singur an, la 1,6 miliarde de lei. Casele de amanet furnizează servicii unei pături sociale cu venituri mai reduse, nu vorbim despre cei cu venituri medii sau peste medii, deși nevoia poate apărea și în cazul lor”, spune Diana Florescu, consultant furnizor servicii de business.

Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, în România există 3700 de case de amanet, cele mai multe dintre ele fiind în București, Constanța, Prahova, Bacău și Cluj.