De câte ori nu vi s-a întâmplat ca în zilele de concediu să primiți un telefon de la șef sau de la un coleg care să vă dea planurile peste cap? În aceeași situație sunt aproximativ jumătate dintre angajații români care sunt întrerupți din vacanță cu probleme de la serviciu, arată un studiu recent.

Astfel angajații ajung să muncească și în concediu atunci când în mod normal ar trebui să se relaxeze și să se deconecteze.

Vanesa se numără printre angajații care nu pot spune nu atunci când sunt căutați de șef cu probleme de la muncă, chiar și în timpul concediului.

Angajat: „Să vin la muncă, de exemplu, când eram în concediu, dacă pot să-mi termin concediul să vin la muncă.”
Reporter: „Și cum ai primit?”
Angajat: „Am acceptat.

Nu știu, pentru colegi. Nu e normal.”

În situația ei sunt mulți.

„Jumătate dintre angajații români spun că au fost contactați de șefi sau de colegi în vacanță pentru a rezolva o situație care a apărut la birou. De asemenea, o treime își iau laptopul cu ei în concediu iar aproximativ șaizeci la sută dintre angajați spun că își verifică mail-ul de serviciu chiar și în vacanță”,

a transmis Mădălina Bichir, reporter Kanal D.

„Unde sunt actele x, unde ai lăsat nu știu ce plic, nu ar trebui să fie o normalitate pentru că e timpul tău liber și poate ai și alte treburi. Te deconectezi”, „Nu încurajez, nu este o normalitate, e doar o necesitate”, mai spun românii.

Citește și: Găsești hoțul, primești shaorma pe viață! Oferta unui patron din Iași a ajuns virală pe internet

Specialiștii atenționează că disponibilitatea de a munci chiar și atunci când avem zile libere se poate transforma într-un abuz de putere.

„Pentru că unii patroni tratează angajații lor ca servitorii lor. Așa se întâmplă. Există un comportament tipic al patronului ajuns cumva ca cel care domină viața angajaților lui”, a explicat sociologul Ciprian Necula.

Există și angajați care pun limite clare.

„Nu răspund la telefon de la șefi sau la alte persoane de la muncă când sunt în concediu”, spun alți angajați.

„Dacă realmente stau lucrurile în loc și nu știe decât el răspunsul, în rest în mod normal ar trebui înainte de plecarea lui în concediu să se găsească un înlocuitor, să se stabilească cine îi preia task-urile din perioada de absență, astfel încât el realmente să fie lăsat în pace, însă din nefericire legea nu prevede nimic concret în sensul ăsta”

, a explicat și Ioana Petrea, specialist HR.

Nu numai că obișnuim să preluăm sarcini de lucru și în vacanțe dar, conform datelor Eurostat, se pare că suntem în topul celor mai muncitori europeni.