Românii care pleacă în Grecia trebuie să fie atenți la temperaturile extreme! Grecia dă în clocot la aproape patruzeci și două de grade. Mii de localnici au fost evacuați din jurul Atenei iar autoritățile elene au solicitat ajutorul țărilor din Uniunea Europeană ca să poată stinge flăcările care amenință capitala.

Pompierii, inclusiv cei trimiși de țara noastră, se află într-o misiune contracronometru. În acest context, Ministerul Român al Afacerilor Externe a emis o atenționare de călătorie pentru zilele acestea, de care foarte puțini români țin însă cont.

Românii care pleacă în Grecia trebuie să fie atenți la temperaturile extreme! Destinația preferată de români este mistuită de flăcări

Valul de căldură denumit „Charon” face prăpăd în cea mai iubită destinație de vară a românilor. Zeci de locuințe s-au făcut scrum peste noapte iar pădurile continuă să fumege la doar câțiva kilometri de Atena. În lupta cu flăcările sunt mobilizați sute de pompieri, printre care și treizeci de salvatori români care luptă cot la cot cu cei eleni.

Vinovat pentru incendiul care a mistuit localitatea Kouvaras din Attica s-a crezut că este chiar un român în vârstă de 32 de ani. Acesta a fost reținut sub suspiciunea că ar fi provocat focul devastator, însă a fost eliberat din lipsă de probe.

Flăcările au transformat în scrum sute de hectare și în Loutraki unde peste 1200 de copii dintr-o tabără de vară și locuitorii unui centru de reabilitare au fost evacuați.

Și în Kalivia a fost o luptă contra cronometru. Oamenii s-au luptat să salveze cât mai mulți cai din grajduri înainte ca vâlvătaia să cuprindă casele din jur.

Citește și: Rechinii ne dau târcoale. S-au înmulțit atacurile

În total peste optzeci de focare au izbucnit numai în ultimele douăzeci și patru de ore iar pompierii se așteaptă ca infernul să se intensifice.

În tot acest timp nici Capitala nu este la adăpost. Fumul gros care se ridica din pădurile dimprejur a sufocat complet Atena.

Meteorologii anunță zile de foc cu temperaturi care pot ajunge până la 49 de grade celsius. Ministerul Afacerilor Externe a emis astăzi o atenționare pentru românii care se află sau vor să meargă în Grecia zilele acestea.

Citește și: Un turist a intrat la apă cu tot cu mașina în Grecia

„Ministerul Afacerilor Externe îi avertizează pe cetățenii români care intenționează să călătorească sau care deja se află în Grecia că în această țară codul roșu de caniculă a fost prelungit pentru o săptămâna 17-22 iulie”, se arată în atenționarea emisă de MAE.

În acest context, autoritățile au emis o nouă avertizare privind posibile riscuri de apariție a incendiilor de vegetație. Mai exact serviciul meteo elen a prelungit perioada pentru care este valabil codul roșu de caniculă pentru întreg teritoriul țării.

În ciuda avertismentului emis de MAE, românii se bucură în continuare de vacanțele în Grecia

Potrivit specialiștilor, temperaturile vor atinge valori de până la patruzeci și două de grade celsius în următoarea perioadă. În ciuda avertizărilor la Vama Giurgiu-Ruse, românii se pregătesc să ia drumul Greciei.

„Am auzit(n.red. de codul roșu de caniculă) dar vacanța n-o poți reprograma în dependență de caniculă. Pentru asta e vară, e foarte bine.”, „Și la noi cod roșu de caniculă. Oricum e, la mare e răcoare. Am fost și anul trecut și tot la fel a fost cald, aproape 40 de grade, dar e ok”, spun turiștii.

Vizate de codul roșu de caniculă sunt și Italia și Spania, pentru care MAE a emis o atenționare de călătorie.