Grecia și Spania, pârjolite de incendii. Cupola de căldură care a pus stăpânire pe țara noastră și pe întreg continentul aprinde pământul în Grecia și Spania, țări în care mii de români își petrec vacanțele. S-au declanșat zeci de focare de incendii în regiunile cu temperaturi de peste patruzeci de grade, vegetație uscată și vânt puternic.

Până și Capitala Elenă este în pericol. Pe parcursul ultimelor zile pompierii s-au luptat constant cu flăcările care erau la un pas să îi pună în pericol atât pe localnici, cât și pe turiști.

Grecia și Spania, pârjolite de incendii. Temperaturile extreme afectează și vacanțele românilor 

Europa trece prin infernul temperaturilor iar domul de caniculă pârjolește tot în calea lui. Grecia, țară preferată de români pentru vacanțele de vară, este extrem de afectată de incendii. Chiar și treizeci și unu de pompieri de la noi dau o mână de ajutor pentru stingerea focurilor. Autoritățile elene au emis o avertizare privind creșterea riscului apariției incendiilor forestiere.

Temperaturile ridicate, care depășesc chiar și cu zece grade valorile normale, umiditatea scăzută și viteza mare a vântului favorizează izbucnirea și răspândirea flăcărilor.

Citește și: Explozie și incendiu de la o bicicletă electrică

Deja au ars peste cincizeci de mii de hectare de vegetație iar focul s-a apropiat amenințător de marile orașe. Atena este la doar treizeci de kilometri distanță de un focar major, iar orașele Calithea, Pefhia și Irene din Corint au fost evacuate.

Peste două sute de pompieri, treizeci de autospeciale, avioane și elicoptere sunt detașate în zonă.

4000 de persoane evacuate în Spania din cauza unui incendiu

În acest weekend un alt incendiu forestier a dus la evacuarea a peste patru mii de persoane din insula spaniolă La Palma. Guvernul regional a emis o alertă oficială pentru insulele învecinate, inclusiv Tenerife și Gran Canaria, din cauza riscului de extindere a incendiului în ciuda eforturilor serviciilor de urgență de a controla și stinge flăcările.

Citește și: Panică la Eforie- incendii la plajă

Spaniolii se confruntă de asemenea și cu temperaturi extrem de ridicate, peste limitele normale pentru această perioadă a anului. În Spania continentală este cod roșu de caniculă cu risc major de producere a unor incendii de vegetație.