BAC la noroc. Pe noroc au mizat mulți dintre cei care au dat miercuri BAC-ul în sesiunea de toamnă. „Cât timp BAC-ul este gratis, o să îl dăm”, ne-au spus candidații care nu au reușit să treacă de examenul maturității din prima.

Nu numai subiectele le-au dat bătăi de cap tinerilor, ci și corectarea digitală. Este pentru prima dată când lucrările de BAC sunt corectate în acest mod.

Citește și: BAC 2023 sesiunea august: Calendarul examenelor pentru elevii de clasa a 12-a

„Dacă mama m-a obligat să mă duc la BAC. I-am zis lasă-mă în pace că nu mă duc nicăieri și ea a zis du-te, să vezi și tu cum e”, a spus un tânăr.

Obligați sau nu, mulți dintre cei care au susținut proba scrisă de Limba și Literatura Română recunosc că nu au fost foarte pregătiți.

„Eu sper la Baltagul, să pice”, „Nu prea ne-am pregătit, sincer. Mai încerc și la anul”, „N-are nicio legătură cu profesorii, că ei teoretic își fac datoria. Noi nu învățăm”, au mărturisit candidații.

BAC la noroc. Tinerii sunt optimiști, chiar dacă nu au prea pus mâna pe carte: „Nu mă ajută BAC-ul”

Au fost și tineri care au încercat să îngrașe porcul în ajun.

Trei ore mai târziu, după ce au ieșit din sala de examen...

Reporter: „Ce-ai scris la subiectul trei?”
Elev: „Mai de toate.”
Reporter: „Mai puțin subiectul corect.”
Elev: „Da.”

„A fost foarte ușor la BAC, proba a fost ușoară, să sperăm că o să luăm notă și o să promovăm”, „Am avut un subiect Mihail Sadoveanu, noi am scris Moromeții.

Aia e partea a doua. Aia e, am scris două rânduri, mi-am dat seama după și n-am mai scris nimic”, au mai spus absolvenții clasei a XII-a.

Citește și: Rezultate BAC 2023 sesiunea august: Unde și când se afișează notele?

Încercarea moarte n-are, mai ales că rezultatul nici nu contează.

„Sunt pizzar calificat, știu să fac pizza și vreau să-mi deschid pizzerie și nu mă ajută BAC-ul”,

a explicat un tânăr.

Dar să nu credeți că nu există regrete. „Am venit să mă trezesc de la șase dimineața să mă pun aici. Mai încercăm și la anul. Încercăm așa, dacă e gratis până în trei ani încercăm în fiecare zi”, a concluzionat băiatul.

Cei care nu iau notă de trecere la BAC din primele două încercări vor trebui să plătească o taxă de 435 de lei per sesiune.

Nu numai subiectele le-au dat bătăi de cap elevilor, ci și noul sistem implementat în premieră de Ministerul Educației.

Toate lucrările vor fi corectate digitalizat, adică foile de examen au fost la final scanate și încărcate pe o platformă, dar nu totul a funcționat cum ar trebui.

„A dat eroare la prenumele meu, că vezi domnule e prea lung. S-a așteptat foarte mult după o scanare, s-a stricat în toate sălile”, a dezvăluit un candidat.

Peste 33 de mii de tineri au susținut miercuri proba de Limba și Literatura Română. Dintre aceștia, o treime sunt candidați din promoțiile anterioare.