UPDATE 15:00: Ministerul Educației a publicat, pe edu.ro, subiectele și baremul pentru proba la Limba și literatura română a examenului de Bacalaureat 2023. La subiectul II, candidații au primit poezia "S-a spulberat", de Tudor Arghezi, în baza căreia au avut de realizat un comentariu din care să reiasă relația dintre idea poetică și mijloacele artistice.La subiectul III, elevii au avut de realizat un eseu: tema si viziunea despre lume, reflectate într-o operă de Mihail Sadoveanu sau George Călinescu.

SUBIECTE ROMÂNA BAC 2023, PROFIL REAL: 

subiecte-romana-real-bac-2023.pdf

SUBIECTE ROMÂNĂ BAC, PROFIL UMAN:

subiecte-romana-uman-pedagogic-bac-2023.pdf

UPDATE: Peste 33.900 de candidaţi, absolvenți de liceu, susțin miercuri, 16 august, proba scrisă la Limba și literatura română din cadrul examenului de Bacalaureat 2023, sesiunea de toamnă.

Subiectele primite de elevi urmează să fie publicate pe kanald2.ro imediat cum vor fi disponibile. Vom reveni cu detalii!  

Subiecte Română BAC 2023 sesiunea august. Prima sesiune a examenului de Bacalaureat din 2023 a adus o rată de promovabilitate crescută cu 2,2% pe ansamblul tuturor promoțiilor, de la 72% la 75%, a transmis Ministerul Educației la începutul lunii iulie, după afișarea rezultatelor finale, obținute în urma soluționării contestațiilor.

Prin urmare, nivelul de promovabilitate din sesiunea de vară a examenului de Bacalaureat 2023 a fost aproape identic cu cel din anul precedent. În anul 2022 s-a înregistrat un nivel de promovabilitate la nivel național de 75,2%.

Citește și: Admitere ASE 2023: Când se afișează rezultatele?

Mai exact, după ce contestațiile depuse de absolvenții clasei a XII-a au fost soluționate, 94 004 candidați au promovat examenul maturității.

Inițial, în momentul în care s-au afișat rezultatele parțiale, înainte de depunerea și soluționarea contestațiilor, doar 91 246 de candidați promovaseră examenul, adică cu 2758 de candidați mai puțin.

„Rata cumulată de promovare (toate promoțiile) este 75% (75,2% – prima sesiune a anului trecut, respectiv 69,8% – rată de succes în anul 2021)”, a transmis Ministerul Educației la acea vreme, într-un comunicat.

Subiecte Română BAC 2023 sesiunea august: Când vor fi publicate subiectele pe care le-au avut de rezolvat absolvenții clasei a XII-a la limba română?

Prima probă scrisă a examenului de Bacalaureat- sesiunea august 2023 este cea la Limba și Literatura Română. Absolvenții clasei a XII-a vor susține această probă la data de 16 august 2023.

Subiectele vor fi publicate de către Ministerul Educației pe data de 16 august 2023, la câteva ore după ce examenul la Limba și Literatura Română se

va încheia. La aceeași dată, subiectele vor fi publicate pe site-ul kanald2.ro, unde toți românii le vor putea consulta.

Modele de subiecte la Limba și Literatura Română pentru BAC 2023

Până ce subiectele din sesiunea de toamnă a examenului de Bacalaureat 2023 vor fi publicate oficial, atât absolvenții clasei a XII-a, cât și cei care vor să afle ce modele vor avea de rezolvat pot consulta următoarele modele de subiecte, specifice profilului pe care liceeni l-au urmat pe parcursul ultimilor ani de studiu, împreună cu modelul de  barem aferent fiecărui profil.

Ce subiecte la Limba română au primit cei care au dat Bacalaureatul anul trecut?

În anul 2022, absolvenții de la profil uman a clasei a XII-a care au susținut examenul de Bacalaureat au primit la subiectul III, cel care le dă cele mai mari emoții de obicei, sarcina de a redacta un eseu de maxim 400 de cuvinte în care să prezinte particularitățile unui personaj dintr-o operă pe care au studiat-o.

Pe de altă parte, elevii de la profil real au redactat un eseu care să se încadreze în același număr de cuvinte- 400, și în care să prezinte particularitățile unei comedii pe care au studiat-o pe parcursul anului.

Citește și: BAC 2023 sesiunea august: Calendarul examenelor pentru cei care nu au promovat în prima sesiune

Cei care vor să consulte subiectele de la examenul de bacalaureat 2022, împreună cu baremul specific fiecărui profil, o pot face mai jos.

Subiecte Limba și Literatura Română BAC 2022- uman

Barem Limba și Literatura Română BAC 2022- uman

Subiecte Limba și Literatura Română BAC 2022- real

Barem Limba și Literatura Română BAC 2022- real

Știre în curs de actualizare.