În timp ce Arhiepiscopul Tomisului vrea să devină mitropolit, preotul care îl acuză de corupție a ajuns la DNA constanța pentru audieri. Munca procurorilor anticorupție ar putea fi dublată în viitor de un organism bisericesc. Sfântul Sinod ia în calcul înființarea unui DNA propriu din cauza numărului mare de scandaluri. „Eu nu sunt nici de partea acuzării, nici de partea Înaltpeasfințitului Teodosie. Sunt un simplu martor”. Petrică Leașcu este personajul cheie în ancheta recorder care s-a soldat cu un dosar penal.
„Înaltpreasfințitul a greșit pentru că a acceptat propunerile imorale și ilegale și aș îndrăzni să-i sugerez că cel mai bine ar fi să se retragă între”,
„Eu nu cer pentru mine, pentru a restaura un adevăr istoric, fundamental pentru întreaga biserică. Toți avem un plus de demnitate și de binecuvântare de la Dumnezeu, că punem în ordine cele ce au aparținut înaintașilor noștri. Trimiteți scrisorile dumneavoastră către sfântul sinod”,
a declarat Arhiepiscopul Tomisului.Sfântul Sinod ia în calcul înființarea unor corpuri canonice de control
Momentan, dosarul de cumpărare de influență este instrumentat de DNA. „ Am vrut să arat opiniei publice corupția din biserică. Din acest motiv am făcut această investigație. Am mers în două arhiepiscopii și într-o episcopie. Eu am acuzat Recorder că n-a dat toate filmările. N-am spus că au fost trunchiate sau nu sunt adevărate”, a declarat Petrică Leașcu.
Jurnaliștii au reacționat la aceste acuzații. „Este o problemă de înțelegere a meseriei de jurnalist. Am fi putut ascunde imagini dacă eram în postura celor care primeau și încărcau niște imagini pe internet. Jurnaliștii nu se ocupă cu asta. Din informațiile pe care le obțin le selectează pe cele relevante, ceea ce am făcut și noi, renunțând la filmările în care reacțiile celor vizați erau ambigue, redundante sau chiar ostile la propunerile preotului Leașcu ”
„Procurorul, din punctul meu de vedere, l-a apărat extrem de tare pe martorul din această cauză, pentru că este singura depoziție incriminatoare din dosar. Vorbim despre un dosar fabricat din punctul meu de vedere. Este o încercare puerilă de discreditare”, a declarat avocatul Adrian Cuculis. Sfântul Sinod ia în calcul înființarea unor corpuri canonice de control pentru a analiza cazurile de corupție din sânul bisericii.
Un soi de DNA prin care preoții să fie verificați de superiori.