Urmărit penal sub acuzația de cumpărare de influență, arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, își vede de programul încărcat. Întrebările legate de investigația jurnalistică în care apare filmat cu o cameră ascunsă rămân momentan fără răspuns.

Avocatul înaltului prelat are însă o nouă teorie: indiferent dacă probele sunt reale sau nu, acestea nu pot fi folosite în instanță. Miercuri, arhiepiscopul Tomisului a ajuns la o biserică din Constanța, unde a oficiat slujba.

A refuzat din nou să comenteze acuzația de cumpărare de influență adusă de procurorii DNA. Și în fața anchetatorilor a tăcut.

Afacerist: „Aș putea obține și pentru Constanța în jur de 800 de mii. Am vrea să avem aprobarea Înalt Prea Sfinției Voastre. Singura noastră dorință este, avem și noi comisionul nostru, de 20%, adică de 160 de mii.”

IPS Teodosie: „Asta e mană cerească, cu ce veniți dumneavoastră.”

Investigația Recorder a avut loc în luna iulie. În aceeași perioadă, la Secretariatul de Stat pentru Culte s-a înregistrat o solicitare de finanțare de aproximativ 700 de mii de lei pentru Arhiepiscopia Tomisului. În septembrie, cererea a fost retrasă, iar la finalul lunii noiembrie, ancheta Recorder a devenit publică.

„Această solicitare nu a intrat în evaluarea noastră și nu a fost propusă spre finanțare, tocmai pentru că în această perioadă comisia de evaluare nu s-a întrunit”, a precizat Ciprian Vasile Olinici, secretar de stat.

Citește și: Sfântul Nicolae a adus îmbulzeală la moaște și sarmale: „Ne rugăm pentru sănătatea noastră, ne rugăm pentru bunăstarea țării”

Avocatul Înaltului Prelat susține că oricum eventualele probe nu pot fi folosite în instanță.

„Instigatorii sub acoperire, să spunem așa, sunt interziși, deci ei nu pot fi instigatori, să vină să instige o persoană la săvârșirea unei infracțiuni și acea dovadă să fie folosită în mod valabil și în instanța de judecată. Ceea ce se vede pe înregistrările respective, acel răspuns afirmativ că da, da, cum se manifestă Înalt Prea Sfințitul Teodosie nu îmbracă forma săvârșirii vreunei infracțiuni”,

spune Adrian Cuculiș.

Jurnaliștii de la Newsweek au scos în evidență o altă problemă legată de declarațiile de avere ale lui Teodosie din perioada în care a predat la Universitatea din Constanța. În 2020, Arhiepiscopul Tomisului ar fi cheltuit suma de 136 de mii de euro, adică peste zece mii de euro lună de lună.