Viața de student se trăiește complet doar la cămin, o spun toți tinerii de la facultate iar cei care prind un loc într-o cameră la stat se consideră norocoși. Cine nu are o asemenea șansă, dar are bani, poate alege căminele private unde condițiile sunt cu totul altele.

Viața de cămin este ce caută tinerii în anii studenției, însă locurile sunt limitate și resursele la fel. Ștefan de pildă a fost printre norocoșii care a prins un loc la stat.

„La stat din privința banilor în primul rând, pentru că este mai ieftin decât cel de la privat. Camera de cămin Grozăvești B este de 200 de lei și în celelalte cămine este de 180 de lei”, spune tânărul.

Camera a primit-o cu lucrurile de bază: paturi, noptiere, dulap și o chiuvetă, baia însă o găsește pe palier.

„Biblioteca pe care o am, au fost primele chestii pe care le-am pus în cameră”, a mai spus acesta.

Bianca este în primul an la facultate și a vrut să-și scutească părinții de taxe în plus.

„În căminul în care stau eu suma este undeva la 300 de lei, cam așa. Este mobilată, sunt doar două paturi, o chiuvetă.

În căminul respectiv nu sunt băi în camere și ceva dulapuri, cam atât”, a precizat aceasta.

În timp ce unii tineri se uită după prețuri, alții vor dotări

Așa aleg campusurile private care le oferă și utilitățile în banii lunari. Sumele pot fi de cele mai multe ori duble față de stat.

„Camerele de la căminul privat vin și cu frigider și cu microunde, nu trebuie să le aducem noi”, „Utilitățile sunt toate incluse în preț, ceea ce este foarte bine atât pentru mine

cât și pentru părinții mei că nu își mai fac griji”, spun alți studenți.

Rareș stă într-o cameră dublă. Pentru asta, părinții lui scot din buzunar lunar între 1000 și 1200 de lei. Sumele pot crește. Andra, care stă singură în cameră de cinci ani, plătește mai mult.

„Stau într-o cameră single, asta mi-a plăcut foarte mult și am costuri lunare cam de 400 de euro.

Dacă aș fi ales să stau într-o gazdă sau la o chirie utilitățile ar fi trecut mult prea mult peste costurile lunare”, a explicat tânăra.

Prețurile diferă în funcție de facilitățile camerei și numărul de persoane.

Citește și: Studenta la medicină care vinde roșii în piață

„Tarifele încep de la 160 de euro per persoană per lună pentru locul în cameră triplă și avem disponibilitate pentru camere în regim triplă, dublă sau single, prețurile diferențiindu-se în funcție de numărul de

persoane din cameră. Camerele arată similar unora de hotel. Fiecare cameră are baie proprie, mobilier complet, frigider, cuptor cu microunde. Studenții au acces la bucătării complet utilate, săli de lectură, spălătorie, restaurant, avem magazin alimentar în campus”, a spus reprezentanta unui campus privat.

Dacă tarifele pentru o cameră într-un cămin al statului se încadrează între 150 și 350 de lei, privatul ridică prețul în funcție de facilități. Sumele depășesc lejer 500 de lei și pot ajunge chiar până la 2000 de lei lunar.