Solstițiul de vară marchează atât cea mai lungă zi a anului, cât și începutul verii astronomice și este cunoscută și sub denumirea de Ziua Soarelui. Iată când va avea loc solstițiul de vară din 2024 și ce semnificație are!

Solstițiul de vară în 2024

Solstițiul de vară are loc atunci când Pământul atinge punctul său orbital în care emisfera nordică primește cea mai mare cantitate de lumină solară directă, în timp ce emisfera sudică primește cea mai mică.

În emisfera nordică, acest eveniment se întâmplă în jurul datei de 21 iunie, iar în emisfera sudică în jurul datei de 21 decembrie.

În 2024, solstițiul de vară va avea loc pe 20 iunie, marcând începutul verii astronomice în emisfera nordică. În această zi, Soarele răsare la cea mai nordică poziție a sa.

Citește și: 3 zodii care vor avea noroc în dragoste la sfârșitul lunii iunie 2024. Planuri mari de viitor pentru acești nativi

Solstițiul de vară este cea mai lungă zi din an, cu cele mai multe ore de lumină naturală, în timp ce noaptea este cea mai scurtă.

În următorii ani, solstițiul de vară va avea loc după cum urmează:

  • Solstițiul de vară 2025 – 21 iunie, ora 2:42;
  • Solstițiul de vară 2026 – 21 iunie, ora 8:24;
  • Solstițiul de vară 2027 – 21 iunie, ora 14:11;
  • Solstițiul de vară 2028 – 20 iunie, 20:02;
  • Solstițiul de vară 2029 – 21 iunie, ora 1:48;
  • Solstițiul de vară 2030 – 21 iunie, ora 7:31.

Semnificația solstițiului de vară în diverse culturi

Solstițiul de vară are multiple semnificații, atât spirituale, cât și legate de natură și ciclul vieții. Acest eveniment marchează momentul în care natura este în plină înflorire în emisfera nordică, cu plantele la apogeul creșterii lor.

Din acest motiv, solstițiul de vară este adesea asociat cu abundența și fertilitatea, fiind un moment potrivit pentru a recunoaște și celebra fertilitatea pământului și pentru a mulțumi pentru recoltele bogate.

Citește și: Ce să NU faci de Sfinții Petru și Pavel? Apostolii sunt sărbătoriți la 29 iunie

Solstițiul de vară aduce echilibru între lumină și întuneric în emisfera nordică, înainte ca zilele să înceapă să scadă treptat în lungime. Această echilibrare a energiilor poate fi văzută ca un timp al reflecției și introspecției, în care poți să-ți echilibrezi propriile energii și să-ți stabilești intenții pentru viitor.

În trecut, se credea că energia solstițiului de vară și magia practicată în această perioadă aveau puterea de a îndeplini dorințele și aspirațiile aparent imposibile.

De-a lungul istoriei, solstițiul de vară a fost venerat și continuă să fie marcat în diverse moduri în întreaga lume.

Sursă: libertatea.ro