Fazele lunii se repetă la fiecare 29,5 zile, această perioadă fiind cunoscută sub numele de perioada sinodică sau lunație. Iată care sunt fazelor Lunii pentru luna iunie 2024!
Fazele Lunii în iunie 2024
- 1 iunie: Ultimul pătrar. Luna va putea fi observată pe jumătate, începutul acestei faze fiind la miezul nopții, cu o iluminare de 19%.
- 2 iunie: Lună în descreștere, cu o iluminare de 11%.
- 6 iunie: Lună Nouă. În această fază, Luna se află între Pământ și Soare pe orbită, astfel încât partea din spate a Lunii este luminată, iar cea orientată spre Pământ este întunecată, cu o iluminare de 0%.
- 8 iunie: Luna începe să crească, iar iluminarea va începe să crească din această zi.
Citește și: Luna Plină din iunie 2024: Cum sunt zodiile afectate?
- 14 iunie: Primul pătrar. Luna va putea fi observată pe jumătate, cu o iluminare de 41%.
- 16 iunie: Luna continuă să crească, atingând o iluminare de 84%.
- 22 iunie: Lună plină. Luna va fi pe partea opusă a Pământului față de Soare, având o iluminare de 99%.
- 23 iunie: Luna începe să descrească din nou.
- 29 iunie: Ultimul pătrar. Luna va avea o iluminare de aproximativ 46%.
De ce Luna are faze
Luna, ca satelit al planetei noastre, efectuează o mișcare de rotație în jurul Pământului pe o orbită aproape circulară, completând această orbită în aproximativ 27,3 zile. Această perioadă este cunoscută sub numele de perioada siderală- timpul în care Luna revine în aceeași poziție în raport cu stelele fixe de pe bolta cerească.
Fazele lunare sunt rezultatul unghiului sub care vedem regiunea selenară iluminată de Soare în raport cu poziția relativă a Pământului și a Lunii.
Astfel, observăm diferite faze ale Lunii, care corespund cu procente diferite de iluminare a discului său.Citește și: Horoscopul dragostei pentru luna iunie 2024: Fecioarele au planuri de căsătorie
Este important de menționat că multe persoane cred greșit că fazele Lunii sunt cauzate de umbra Pământului, însă aceasta este o concepție incorectă. Pentru a înțelege fazele Lunii, trebuie să luăm în considerare orientarea celor trei corpuri cerești principale: Soarele (care este singura sursă de lumină), Pământul și Luna.
Există și faze intermediare, numite octante, care sunt mai puțin folosite și apar atunci când Luna se află la un unghi de aproximativ 45°, 135°, 225° și 315° față de Soare, fiind situate între fazele principale.Perioada de timp în care fazele Lunii se repetă, cunoscută sub numele de perioada sinodică, este de aproximativ 29,5 zile. Această perioadă este numită și lunație și reprezintă intervalul de timp între două faze identice ale Lunii, cum ar fi două luni noi sau două luni pline consecutive.
Surse: spaceweatherlive.com, astro-urseanu.ro