Ultima lună de toamnă este foarte importantă în tradiția românească, în special datorită sărbătorilor care sunt rânduite de Biserica Ortodoxă în ultimele săptămâni de dinainte de venirea iernii.

De departe, printre cele mai importante sărbători din această perioadă a anului este ziua închinată Sfinților Mihail și Gavril, care este însoțită de o multitudine de tradiții și credințe populare.

Cine au fost sfinții Mihail și Gavril?

Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril sunt considerați căpetenii ale forțelor cerești, care sunt mai presus decât sfinții și decât îngerii. Cele două ființe celeste sunt înfățișate cu aripi, dar și cu săbii, pentru că tradiția spune că cei doi sfinți sunt războinici care protejează cerurile de duhurile necurate.

Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril călăuzesc sufletele spre viața eternă din Rai și sunt adevărați intermediari între creștinii care se roagă și divinitate.

Spre deosebire de cele mai multe personaje alese de Dumnezeu, care se regăsesc în calendarul ortodox, arhanghelii nu au avut niciodată trup sau viață pământească. Cu toate acestea, există legende care spun că cei doi și-au făcut de mai multe ori apariția pe pământ, pe parcursul mileniilor.

Când sunt prăznuiți Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril?

Ziua rânduită de Biserica Ortodoxă pentru prăznuirea Arhangheilor Mihail și Gavril este data de 8 noiembrie.

În anul 2023, sărbătoarea cade într-o zi de miercuri. În această zi creștinii iau parte la slujbele de la biserică, încearcă să se roage mai mult și să fie mai evlavioși.

De asemenea, în această zi foarte mulți creștini ortodocși rostesc rugăciuni special închinate și dedicate acestor fețe cerești, atât pentru mulțumire, cât și pentru a cere milă și binecuvântare.

Rugăciune către Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril

„Sfinte și mare Arhanghele al lui Dumnezeu, Mihaile, care cel dintâi în­tre îngeri stai dinaintea Treimii celei negrăite, sprijinul și păzitorul neamu­lui omenesc, care ai zdrobit în Ceruri cu oștile tale capul prea-trufașului dia­vol și rușinezi pururea pe pământ răutatea și viclenia lui, la tine alergăm cu cre­dință și ne rugăm ție cu dragoste: fii pavăza nestricată și coif tare Sfintei Bi­serici și neamului nostru dreptcredincios, păzindu-ne cu spada ta purtătoare de fulgere de toți vrăjmașii văzuți și ne­văzuți.

Nu ne lăsa pe noi, o, Arhanghele al lui Dumnezeu, fără ajutorul și ocrotirea ta, pe cei ce lăudam astăzi sfântul tău nume. Iată că, deși mult greșiți suntem, nu voim să pierim întru fărădelegile noastre, ci să ne întoarcem la Domnul, ca să ne călăuzească spre lucruri bune.

Luminează mințile noastre cu lumina feței lui Dumnezeu, care strălucește tot­deauna pe fruntea ta ca un fulger la arătare, ca să putem pricepe care este voia lui Dumnezeu, bună și desăvârșită, în ceea ce ne privește, și

să cunoaștem toate câte se cuvine nouă să le facem și câte să le trecem cu vederea și să le părăsim.

Citește și: Calendar ortodox pentru luna noiembrie 2023! Care sunt cele mai importante sărbători cu cruce roșie și cruce neagră

O, Sfinte Arhanghele Gavril, desăvârșit lucrătorule, care cu numele și cu fapta mărturisești puterea Celui-Preaînalt, către puținătatea omenească apleacă-te cu îngăduința şi veghează-ne în ceasul rugăciunii noastre, şi călăuzește-ne spre împlinirea a toată dreptatea, cu mulţimea harurilor anume încredinţate ţie, că noi în puternicul tău ajutor cutezăm a nădăjdui şi ascultătoarei tale slujiri următori năzuim a ne face.

Fii bucuria noastră şi învredniceşte-ne să fim bucuria ta, ca întru Domnul bucuriei duhovniceşte să ne veselim. Rugăciunile noastre du-le la Dumnezeu cu iuţimea aripilor tale şi de vestirea ta mântuitoare nu ne lipsi pe noi, Binevestitorule, ca pe unii ce nădăjduim cu râvna duhului să biruim neputinţele cele trupeşti şi îngerilor asemănători să ne facem, ca dimpreună cu oştirile cereşti şi cu cetele drepţilor, spre împărăţia luminii celei neînserate cătând, din tot sufletul şi cu tot cugetul nostru să aducem mulţămită, laudă şi închinăciune Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh, Treimea cea de-o-fiinţă şi nedespărţită, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!“