În fiecare an, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Dumitru pe data de 26 octombrie. Conform Calendarului Ortodox, ziua în care sărbătorim pe Sfântul Dumitru este una dintre cele mai importante pentru creștini, fiind sărbătoare cu cruce roșie. În anul 2023, Sfântul Dumitru pică într-o zi de joi. Sfântul Dimitrie cel Mare, cunoscut și sub numele de Izvorâtorul de Mir, a trăit în Tesalonic în perioada domniei împăraților Dioclețian (284-305) și Maximian (286-305). 

Citește și: Cum arată calendarul ortodox în octombrie 2023. Cele mai importante sărbători cu cruce roșie și cruce neagră

În tradiția populară, Sfântul Dumitru este considerat ocrotitorul gospodăriilor și al căminului familial. Se spune că Sfântul Dumitru, toamna începe în adevăratul sens al cuvântului, gerul își face apariția, în timp ce căldura începe să dispară. Sfântul Mucenic Dumitru este unul dintre cei mai iubiți sfinți ai Bisericii Ortodoxe, motiv pentru care mulți oameni îi poartă numele și sunt sărbătoriți în fiecare an pe data de 26 octombrie.

Cui trebuie să îi spui „La mulți ani” de Sfântul Dumitru 2023

Pe 26 octombrie trebuie să vă pregătiți să le urați „La mulți ani” celor care își sărbătoresc ziua de nume. Iată cui trebuie să îi spui „La mulți ani” de Sfântul Dumitru 2023 și câteva derivate și diminutive ale numelui Dumitru și ale tuturor celor pe care îi sărbătorim pe 26 octombrie. 

  • Nume de bărbați derivate din Dumitru: Dumitru, Dimitri, Mitica, Dimitrie, Dumitrache, Mitru, Mitrea, Mitache, Dimitrica, Mitu, Dima.
  • Nume de femei care sunt sărbătorite de Sfântul Dumitru: Dumitrica, Dumitra, Demetra, Dumitriță, Demetra, Dumitrana, Mită, Dumitrița, Mimi.

Care este semnificația numelui Dumitru? 

Numele de „Dumitru” și „Dumitra” provin din greacă și amintește de vechea zeiță Demeter.

Aceste nume își au originea în grecescul Demetrios, provenit din Demeter sau Demetra, zeița greacă a agriculturii și fertilitășii. Demeter este compus din sintagmele grecești “De”, care înseamnă „pământ”, și “Meter”, care se traduce drept „mamă”, Demetrios însemnând “iubitor al pământului” sau “dedicat, devotat, credincios lui Demeter”. 

Potrivit doxologia.ro, Dumitru și Dumitra provin din greacă și reprezintă  pământul-mamă în sensul legăturii sfinte dintre om și natură, dintre om și pământul din care a fost făcut.

Omul nu poate trăi rupt de natura în mijlocul căreia a fost creat de Dumnezeu. Așa cum trebuie să păstrăm în ordine și în curățenie casa sau gospodăria noastră, la fel, după puterile fiecăruia, trebuie să ne îngrijim de tot ce ne înconjoară; natura întreagă este  "casa"  în care trăim împreună, cu toții. Pe stradă, în parc, în excursie- peste tot trebuie să păstrăm curățenia și ordinea.