Sfântul Nicolae este o sărbătoare specială pentru români, fiind celebrată în fiecare an pe data de 6 decembrie. Sfântul Nicolae a fost un episcop cunoscut pentru faptele sale bune, în special pentru cei sărmani și copii. Moș Nicolae este un personaj îndrăgit de toți copiii, care le aduce cadouri și dulciuri, asta doar dacă au fost cuminți și au ascultat de părinți și bunici de-a lungul anului. În continuare articolului o să aflați cine este, de fapt, Moș Nicolae și când vine să le aducă cadouri copiilor?

Cine este Moș Nicolae?

Sfântul Nicolae s-a născut în anul 270 în Turcia de astăzi, pe atunci Patara din Asia Mică. În limba greacă, numele acestuia înseamnă „biruitor de popoare”. El a fost arhiepiscopul Mirei Lichiei și s-a născut în cea de-a doua jumătate a secolului al III-lea. Provenea dintr-o familie de creștini devotați și înstăriți din localitatea Patara din Asia Mică.

El a fost crescut în spiritul pildei „să împarți averea săracilor”, motiv pentru care și-a donat întreaga bogăție săracilor.

Citește și: Legenda lui Moș Nicolae: De ce punem cadouri și dulciuri în ghete?

În tradiția românească, Moș Nicolae sosește pe un cal alb, simbolizând prima ninsoare care cade la începutul iernii. Conform acestei tradiții, iarna începe odată cu sărbătoarea Sfântului Nicolae, iar legenda spune că, în acea zi, Moș Nicolae trebuie să-și scuture barba sa albă, ceea ce înseamnă că trebuie să neapărat să ningă.

Când vine Moș Nicolae în 2023?

Moș Nicolae este sărbătorit pe 6 decembrie și este asociat cu dărnicia și faptele bune. În tradiția populară românească, copiii își lasă ghetuțele la fereastră sau la ușă în speranța că vor găsi cadouri dimineața, dacă au fost cuminți pe parcursul anului.

Moș Nicolae vine în ajunul sărbătorii, pe data de 5 decembrie, seara.

A doua zi, copiii se grăbesc să vadă ce au primit în ghetuțe din partea moșului. Moșul umple ghetuțele cu cadouri și dulciuri în fiecare an, ca o tradiție moștenită de Sfântul Nicolae, care a devenit cunoscut datorită generozității sale.

În noaptea de 5 spre 6 decembrie, ghetuțele celor mici vor fi umplute fie cu dulciuri și cadouri, fie cu o nuielușă. Nuielușa o primesc copii neascultători.

Potrivit tradiției, această nuielușă trebuie să fie o crenguță de măr și trebuie așezată într-un pahar cu apă. Dacă nuielușa va face muguri până la Crăciun, asta înseamnă că acel copil a fost iertat de Moș Nicolae, pentru că a reușit să devină mai bun.