Fazele Lunii sunt diferitele forme în care apare Luna văzută de un observator de pe Pământ. Ele sunt date de poziția Lunii în raport cu dreapta Pământ-Soare, care variază datorită mișcării de revoluție a Lunii în jurul Pământului. Luna apare ca diferite forme pe cer, în funcție de „faza” în care se află. Cele mai importante faze ale lunii sunt: Luna Nouă, Primul Pătrar, Luna Plină și Ultimul Pătrar.

Citește și: Horoscop 2024: Viața acestor zodii se schimbă complet începând cu anul viitor

Luna Plină poate fi observată pe cer atunci când Luna apare ca un cerc complet, asta deoarece întreaga latură a Lunii îndreptată spre Pământ este luminată de razele Soarelui. Luna nu produce nicio lumină vizibilă proprie, așa că putem vedea doar părțile care sunt iluminate de alte obiecte.

Luna Plină pentru noiembrie 2023 va avea loc spre sfârșitul lunii, într-o zi de luni, 27 noiembrie. Luna Nouă are loc la începutul lunii luni, pe data de 13 noiembrie.

Fazele lunii în noiembrie 2023 sunt: 

  • Ultimul Pătrar:  5 noiembrie. În această fază, Luna este din nou iluminată în jumătate, motiv pentru care vedem iluminată jumătatea din stânga a discului lunar.  
  • Luna Nouă: 13 noiembrie. Luna nouă este faza Lunii în timpul căreia Luna se află între Pământ și Soare. În timpul acestei faze, ea nu se află, prin urmare, pe cerul nocturn. 
  • Primul Pătrar: 20 noiembrie. În această fază, Luna este iluminată în jumătate, într-o jumătate a orbitei sale, iar pe cer se poate observa jumătate din discul lunar. 
  • Luna Plină: 27 noiembrie. Luna plină este faza lunară care apare atunci când Luna văzută de pe Pământ apare complet luminată de Soare. 

De ce Luna Plină din noiembrie este cunoscută drept Luna Castor

Timp de zeci de ani, Almanahul face referire la lunile pline lunare cu nume legate de folclorul timpuriu nativ american, colonial american și european. În mod tradițional, fiecare nume de Lună plină a fost aplicat întregii luni lunare în care a avut loc și prin toate fazele Lunii, nu numai lunii pline. 

Luna Plină din noiembrie mai este numită și „Luna Castor”. Aceasta este perioada anului în care castorii încep să se adăpostească în cabanele lor, după ce au adunat suficiente rezerve de alimente pentru iarnă. În timpul comerțului cu blănuri din America de Nord, era și sezonul pentru a prinde castorii pentru blănurile lor groase, pregătite pentru iarnă.

Citește și: Anul Nou Chinezesc 2024: Pe ce dată începe Anul Dragonului de Lemn?

Odată cu schimbarea anotimpurilor, despre Luna Plină a lunii noiembrie putem spune că marchează începutul sfârșitului. În multe culturi diferite, luna plină din noiembrie este strâns legată de moarte și pierdere, atât la nivel literal, cât și la nivel simbolic. Numele lunii din noiembrie evidențiază acțiunile animalelor care se pregătesc pentru iarnă și debutul zilelor mai reci care urmează.

Surse: moongiant.com, almanac.com, rmg.co.uk