Anul 2023 se apropie cu pași repezi de final, însă 2024 nu își va intra în drepturi înainte ca românii să se bucure de sărbătorile de iarnă din luna decembrie.
Câte zile libere au românii în luna decembrie 2023?
În 2023, luna decembrie le aduce angajaților din țara noastră trei zile libere și o minivacanță. 1 decembrie, când este sărbătorită Ziua Națională a României, este zi liberă legală. Fiindcă în 2023 aceasta cade într-o vineri, oamenii au parte de o minivacanță care începe pe data de 30 noiembrie 2023, de ziua Sfântului Apostol Andrei și se încheie duminică, 3 decembrie, ultima zi din primul
Celelalte zile libere legale de care se bucură românii în ultima lună a anului sunt zilele de 25 și 26 decembrie, adică prima și a doua zi de Crăciun, care în 2023 cad într-o luni și marți.
Calendarul complet al zilelor libere în anul 2023
1 ianuarie și 2 ianuarie — Anul Nou (duminică și luni)
24 ianuarie — Ziua Unirii Principatelor Române (marți)
25 ianuarie — zi liberă acordată de Guvern pentru a face punte între weekend și 24 ianuarie
14 aprilie — Vinerea Mare
16-17 aprilie — Paște ortodox 2023 (duminică și luni)
1 mai — Ziua Muncii (luni)
1 iunie — Ziua Copilului (joi)
2 iunie — zi liberă acordată de Guvern pentru a face punte între weekend și 1 iunie
4 iunie și 5 iunie- Rusalii și a
14 august — zi liberă acordată de Guvern pentru a face punte între weekend și 15 august
15 august — Adormirea Maicii Domnului (marți)
27 octombrie- Sfântul Dimitrie cel Nou- zi liberă pentru elevii și profesorii din București
30 noiembrie — Sfântul Andrei (joi)
1 decembrie — Ziua Națională a României (vineri)
25 decembrie și 26 decembrie — Crăciunul (luni și marți)
Alte zile libere de care beneficiază angajații din România
Pe lângă zilele libere legale, de care beneficiază românii, angajații care își desfășoară activitatea în țara noastră mai au parte și de alte zile de odihnă pe care le pot lua de la locul de muncă, dintre care unele sunt plătite.
Printre acestea se numără concediul de odihnă. Potrivit Codului muncii, angajații români beneficiază de minim 20 de zile de concediu anual. În funcție de angajator, acest număr poate crește semnificativ. De asemenea, persoanele care desfășoară activități în condiții periculoase, nevăzătorii, persoanele care suferă de un anumit handicap și tinerii angajați minori, care nu au împlinit încă vârsta de 18 ani, beneficiază de minim încă 3 zile de odihnă anual. Și în acest caz aceste zile pot să crească în funcție de angajator și de politica internă a companiei.
Și anumite evenimente din viața unui om îi pot aduce angajatului câteva zi de libere. Codul Muncii precizează faptul că salariații care se căsătoresc au dreptul la 5 zile libere plătite. Și părinții mirilor pot beneficia de 2 zile libere plătite de la muncă, pentru a se bucura alături de copii de acest eveniment fericit. De asemenea, la nașterea copilului salariații au dreptul la 5 zile libere. Numărul acestora se dublează în cazul în care părintele urmează un curs de puericultură.
Și clipele neplăcute din familie le aduc salariaților zile libere. Angajații români primesc 3 zile libere plătite din partea angajatorului în cazul în care soțul/soția, un copil, părinții sau socrii au murit. În schimb, în cazul în care este vorba despre decesul unui bunic, a unui frate sau a unei surori, angajatul primește o singură zi liberă plătită de la locul de muncă.