Minivacanța de Ziua Națională va umple aeroporturile din țară. Mulți români au ales să petreacă peste hotare, fie în orașele care au dat startul târgurilor de Crăciun, fie în zone călduroase. Ofertele au fost mai ieftine decât de obicei, așa că oamenii nu au stat prea mult pe gânduri. Aeroportul va fi punctul fierbinte al minivacanței de Ziua Națională din acest an. Sute de mii de români au decis să sărbătorească peste hotare și să dea uitării parada de 1 decembrie sau mâncarea românească.

„A mai rămas aproximativ o săptămână până la minivacanța de Ziua Națională, care va face ca Aeroportul Henri Coandă să devină un adevărat furnicar. Estimările arată că aproximativ 150 de mii de pasageri vor tranzita aeroportul în cele patru zile libere”, a trasmis Mădălina Bichir, reporter Kanal D.

„Ne așteptăm la o creștere față de zile obișnuite, de 10-15% Dacă se va repeta situația din anii trecut există niște vârfuri de trafic în perioada acestor vacanțe sau minivacanțe și noi ne bucurăm

că e așa. De exemplu, între orele șase și șapte avem de regulă peste patru mii de pasageri care se îmbarcă, asta înseamnă că începând cu ora patru este foarte aglomerat, deci cei care vin foarte devreme dimineața să nu se aștepte să fie liber pentru că este de fapt perioada cea mai aglomerată a zilei”
, Valentin Iordache, purtător de cuvânt aeroport.

Mulți români au ales să se bucure de zilele libere peste hotare 

Datele agențiilor de turism arată că cele mai căutate destinații în această minivacanță sunt orașele care au dat startul târgurilor de Crăciun, precum Viena, Budapesta sau Praga, dar românii sunt amatori și de căldură, așa că Ziua Națională îi va prinde în orașe precum Lisabona.

Citește și: 800 de români, blocați în Israel. Oamenii spun că nu au primit ajutor din partea MAE: „A fost groaznic. Teamă, frică, a fost și este război real”

„Creșterea în perioada aceasta cu vacanța de 1 decembrie este una care ajunge la 60-70% pentru programele în Budapesta. În vreme ce programul de prag a avut o creștere mai mare, chiar peste 80% față de lunile precedente, cu tarife începând undeva de la 200-350 de euro de persoană pentru pachetul cu patru în nopți de cazare, transport autocar și mic dejun inclus”, a explicat Cosmin Vasile, manager agenție de turism.

Nici destinațiile exotice nu lipsesc de pe lista românilor.

„Ziua Națională ne prinde în vacanță, o să fim undeva la căldură. Plecăm, că aici a venit frigul. În Maroc, frumos, la căldură. Abia așteptăm să plecăm. Am putut avea o perioadă un pic mai lungă tocmai pentru că au apărut acele zile libere care se leagă și cu weekendul. Dacă probabil le-am fi luat la un preț întreg ar fi fost cu vreo 30-40% probabil mai mult”,

spun românii.

Motivul pentru care mulți au ales să ia calea străinătății de această dată sunt tarifele mici ale biletelor de avion. Ofertele unei companii low cost arată că cele mai ieftine au fost biletele către Copenhaga, Lisabona, cu prețuri cuprinse între 99 și 200 de lei.

„Avem zboruri zilnice în Londra, avem zboruri în Bruxelles, Luxemburg și Copenhaga. Pregătim orarul de iarnă cu mult timp înainte venirii sezonului de iarnă și desigur noi luăm în considerare momentul, că românii spre exemplu ar dori să plece într-o vacanță mai scurtă”, spune reprezentantul unei agenții de turism.

Și biletele de tren au fost la mare căutare. Cele mai multe s-au vândut până acum pentru stațiunile de pe Valea Prahovei și Brașov.