2024 a început cu o creștere a cazurilor de gripă, a virozelor sezoniere și chiar și a cazurilor de COVID. După alte state europene care au decis să ia măsuri de protecție, pentru ca situația să nu escaladeze din punct de vedere sanitar, și România a decis să reintroducă obligativitatea purtării măștii în spitale.

Această măsură este valabilă în mai multe unități medicale din țara noastră, precum Spitalul Județean Satu Mare, acolo unde camera de gardă a fost plină de persoane care s-au prezentat cu simptome de viroze, gripă și COVID-19.

Masca va fi purtată de întreg personalul medical și de către toți aparținătorii care însoțesc pacienții.

Unitatea medicală de la Satu Mare a luat și alte măsuri pentru a nu ajunge în impas. Timpul pentru vizite a fost redus la 10 minute pentru fiecare vizitator, iar pacienții pot să aibă un singur vizitator, informează presa locală.

De asemenea, o altă măsură prevede ca la secțiile cu risc ridicat, precum Neonatologie, Obstetrică și Pediatrie să fie admiși vizitatorii doar în spațiile deschise.

Măsurile intră în vigoare de vineri, 12 ianuarie.

Unii pacienți nu pot să mai primească vizite. Acesta este spitalul din România care a luat măsura de protecție

Spitalul Județean Bistrița-Năsăud a decis la rândul său să ia măsuri pentru a ajuta la prevenirea extinderii cazurilor de infecții respiratorii.

Pe lângă reintroducerea măștii în cadrul unității medicale, la secțiile de Boli Infecțioase, Pneumologie și Pediatrie au fost sistate pentru moment toate vizitele.

Citește și: Epidemia de rujeolă face tot mai multe victime în România. 3 persoane au murit până acum din cauza bolii

„Unitatea medicală precizează că este obligatorie purtarea măștii de protecție facială pe tot parcursul vizitei în spital. Suplimentar, în funcție de patologia pacientului vizitat, la îndrumarea personalului medical, echipamentul de protecție poate fi mai mult decât masca facială.

De asemenea, potrivit prevederilor legale, este interzisă vizitarea pacienților de către aparținătorii care prezintă semne clinice de infecții acute, motiv pentru care aceștia sunt rugați să evite vizitele la patul bolnavului, pentru a preveni transmiterea infecțiilor”, au transmis reprezentanții Spitalului Clinic Județean de Urgență Bistrița, notează antena3.ro.

În cazul Spitalului Județean Bistrița-Năsăud, măsurile de protecție au intrat în vigoare de joi, 11 ianuarie.