Sfântul Dumitru este prăznuit în fiecare an pe data de 26 octombrie. Sărbătoarea este marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox și este cel mai important eveniment religios al toamnei. În tradiția populară, Sfântul Dumitru este considerat ocrotitorul gospodăriilor și al căminului familial. De asemenea, Sfântul Dumitru este considerat şi patronul păstorilor, ziua lui fiind aceea în care, spune tradiția, ciobanii află cum va fi iarna.

Citește și: La mulți ani de Sfântul Dumitru 2023! Ce nume se sărbătoresc pe data de 26 octombrie

Sfântul Mare Mucenic Dumitru (Dimitrie) a trăit în timpul împăraților Diocleţian (284-305) şi Maximian (286-305), în provincia Iliricum, și a fost el însuși ofițer al Imperiului Roman. S-a născut în cetatea Solun (Tesalonic), din părinți de neam bun și drept credincioși. Fiind o sărbătoare atât de importantă pentru creștini, această zi este și un prilej pentru a le trimite un mesaj special celor care își serbează onomastica.

Ce nume sunt sărbătorite de Sfântul Dumitru 2023?

În rândul bărbaților, Dumitru este cel mai întâlnit nume, în timp ce, majoritatea femeilor care poartă numele de Dumitra. Pe data de 26 octombrie 2023 trebuie să urați „La mulți ani” persoanelor care poartă:  

  • Nume de bărbați derivate din Dumitru: Dumitru, Dimitri, Mitica, Dimitrie, Dumitrache, Mitru, Mitrea, Mitache, Dimitrica, Mitu, Dima.
  • Nume de femei care sunt sărbătorite de Sfântul Dumitru: Dumitrica, Dumitra, Demetra, Dumitriță, Demetra, Dumitrana, Mită, Dumitrița, Mimi.

Potrivit statisticilor Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, majoritatea femeilor care își sărbătoresc onomastică la dată de 26 octombrie poartă numele de Dumitra (29.941), Dumitriţa (6.580), Mitra (480), Dumitrica (383), Demetra (340) sau Dumitrana (337).

Citește și: Sfânta Cuvioasă Parascheva 2023: Când începe pelerinajul de la Iași?

Dintre bărbații care își sărbătoresc onomastică la această dată, cei mai mulți poartă numele de Dumitru (261.437),

Mitică (8.112), Dimitrie (5.393) sau Dumitrache (1.036), relatează ziarulunirea.ro.

Mesaje de „La mulți ani” pentru cei care își serbează ziua de Sfântul Dumitru 2023 

„Sa ai o zi frumoasa. Sa te bucuri de numele pe care-l porți, sa fii fericit, iubit si bucuros. La mulți ani, Dumitru!”

„La multi ani și voioșie, Domnul alături să-ți fie, bucurii să-ți dăruiască și nimic să nu-ți lipsească! La mulți ani, Dumitru!”

„Îți urez că ziua numelui să iți aducă o rază de soare, să ai inima plină de speranță, iar anii ce vin să iți aducă numai împliniri și bucurii. La mulți ani Dumitru!”

„In aceasta zi speciala iți doresc numai bine, multa fericire, îndeplinirea tuturor dorințelor, si fie ca Sfântul Dumitru sa te călăuzească mereu in viată”

„La mulți ani, Dumitru! Să ai parte de iubire, prieteni adevărați și succese pe măsură! Să strălucești mereu ca Sfântul Dumitru!” 

„Cel mai frumos la mulți ani li transmit celui mai frumos nume, Dumitru. La mulți ani si cat mai mulți bani si sănătate pentru ca e mai scumpa de cat toate!” 

„Dumitru dragă, cu ocazia zilei tale de nume, îți doresc să fii mereu înconjurat de iubire și să ai parte de toate lucrurile frumoase din lume! La mulți ani!”

„Cu ocazia numelui tău, îți doresc să fii mereu însoțit de noroc și să ai parte de toate lucrurile frumoase din lume! La mulți ani!”

„Să ai parte de o zi minunată și de toate bucuriile pe care le meriți, Dumitru! La mulți ani!”

„Fie ca ziua ta să fie la fel de strălucitoare ca numele tău! La mulți ani, Dumitru, și să fii mereu înconjurat de dragoste și armonie!”

„Multă sănătate, putere de muncă și împlinirea dorințelor atât pe plan profesional cât și pe cel privat. Să îți dea Dumnezeu sănătate și liniște în suflet. Să ți se împlinească visele și să te poți bucură de tot ce ai!” 

„La mulți ani, Dumitriţa! Să fii fericită și mereu însoțita de cei care merită să te iubească”

„Sfântul Dumitru să-ți dea sănătate și putere să lupți pentru idealurile tale. Să ai parte numai de clipe minunate, de bucurii și fericire alături de cei dragi”

„Sper că sărbătoarea Sfântului Dumitru să fie simbolul unui nou început, să ai parte de un drum presărat cu bucurii, împliniri, sănătate, fericire și succes!”