Marțea Mare este a doua zi din Săptămâna Patimilor, fiind ultima săptămână înainte de Învierea Domnului. În fiecare zi din Săptămâna Patimilor, la biserică se țin slujbe speciale, numite Denii, si predici pentru curățenie sufleteasca si iertare de păcate. Tradiția creștină recomandă post, rugăciune și spovedanie în această săptămână, deoarece este o perioadă de pregătire spirituală pentru Paște. În 2024, Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor începe luni, pe 29 aprilie, și se va încheia sâmbătă, pe 4 mai.

Paștele pică în data de 5 aprilie.

Citește și: Joia Mare: Ce denie se citește în această zi din Săptămâna Patimilor?

In Marțea Mare din Săptămâna Patimilor Domnului, care anul acesta pică pe 30 mai 2024, Sfinții Părinti au rânduit sa se citească Pilda celor zece fecioare. Această pildă ne prezintă zece fecioare, cinci "înțelepte" și cinci "neînțelepte", care se pregătesc pentru nuntă.

În Noul Testament, întâlnirea cu Hristos este asemănată unei nunti. Hristos se numește pe sine "mire", iar Apostolii poarta numele de "prietenii mirelui". Mireasa lui Hristos este Biserica, potrivit crestinortodox.ro

Tradiții și obiceiuri în Marțea Mare 2024

Tradițiile din Săptămâna Patimilor sunt respectate cu sfințenie de credincioși. În Marțea Mare, cunoscută și drept Marțea Seacă, există tradiții și obiceiuri pe care creștinii le respectă, pentru a te feri de ghinion în restul anului și a atrage doar virtute asupra casei și familiei. 

În primul rând, în Marțea Mare din Săptămâna Patimilor este bine să faci curățenie în casă, cum ar fi să aspiri, să dai cu mătura, se speli geamuri și multe alte treburi care pot duce la înfrumusețarea și curățarea locuinței.

De asemenea, este important de menționat că este ultima zi când se mai poate face muncă la câmp, când se spală, se calcă și se face curățenie generală în gospodării.

Curțile trebuie să fie curățate, gunoaiele strânse ți gardurile reparate. Din această zi, se spune că bărbații trebuie să stea pe lângă casă și să își ajute nevestele.

Tradiția mai spune că, În Marțea Mare, candela trebuie să ardă toată ziua.

Rugăciune pentru Marțea Mare 2024

Zilele din Săptămâna Patimilor sunt cele mai grele pentru creștinii care postesc.

În fiecare zi, de luni până vineri, au loc slujbe speciale la biserică. De asemenea, fiecare zi din această săptămână are o rugăciune specială. Mia jos urmează să citiți cea mai puternică rugăciune, pe care este bine să o spuneți în Marțea Mare:

„Doamne Dumnezeul meu! Osândit stau înaintea Feței Tale celei Sfinte, și-mi mărturisesc nevrednicia, neputința și sărăcia mea cea mare. Pentru aceasta mă rog Ție, o, Izvor dulce și noianul îndurării, deschide stavilele cerului și plouă asupra mea bunătățile îndurării Tale, pentru ca să pot scoate lacrimi, să plâng, să

spăl și să curâțesc sufletul meu de întinăciunea păcatelor, cu căință tare și adevărată.

Și ca să-mi dai acest Dar, Stăpâne, pun mijlocitor pe Înaintemergătorul Ioan, către care zic: O, învățătorul al credinței și mărite Proorocule, care ești mai mare decât toți proorocii, precum Însuși Fiul lui Dumnezeu te-a numit în Sfânta Evanghelie, tu, care ai arătat poporului pe Stăpânul Hristos, tu, care L-ai botezat în Iordan și ai văzut cerurile deschizându-se, tu, care ai auzit glasul Părintelui Ceresc și ai văzut pe Duhul Sfânt ca un porumbel pogorându-se peste El.

Rogu-te, ajută-mi cu mijlocirea ta, tu, care stai în cer înaintea judecătorului Veșnic, și fă să se îndure de mine, că ai multă îndrăzneală înaintea Lui. Întinde mâna aceea, cu care L-ai botezat și strică cugetele mele cele rele, și mă întărește să-mi petrec viața pe calea cea bună a lui Dumnezeu.

O, Proorocule! Luminează-mi mintea cu poruncile Domnului, ca să le țin minte și să le păzesc, până la capătul vieții mele. Și să stai lângă mine în ora morții mele, să ma duci pocăit înaintea Stăpânului meu, Dumnezeu. Roagă-te încă și pentru toată lumea, ca Dumnezeu să dea ajutor creștinilor, și celor vii și celor răposați, și să-i odihnească de nevoile cele multe, să le dea toate cele de trebuință și să-i învrednicească Împărăției Sale. Amin!".