Floriile Ortodoxe sunt sărbătorite în fiecare an cu o săptămână înaintea Paștelui și reprezintă unul dintre cele mai importante praznice de pe parcursul întregului an. În 2024, Duminica Floriilor cade pe 28 aprilie, zi foarte importantă pentru creștinii ortodocși de pretutindeni.

În țara noastră, Floriile mai sunt cunoscute și sub numele de Duminica Patimilor sau Intrarea Domnului în Ierusalim și marchează un an de când legenda spune că Iisus Hristos a intrat în Orașul Sfânt, pe spatele unui asin, fiind întâmpinat de oamenii cetății cu crenguțe de finic și ramuri de măslin.

Tradițiile pe care este bine să le respecți în Duminica Floriilor  

Încă din bătrâni există mai multe tradiții la care oamenii iau seamă în Duminica Floriilor. Dacă le respectă, creștinii sunt convinși că o să le meargă bine în restul anului. Printre lucrurile pe care nu este bine să le faci pe 28 aprilie 2024 se numără spălatul rufelor. Se spune că acest lucru aduce ghinion în casa celui care nu respectă obiceiul.

De asemenea, în această zi nu se face curățenie generală în casă sau în curte, mai ales în prima parte a zilei. Nici munca la câmp nu este încurajată în ziua de Florii, pentru că se consideră că aceste activități știrbesc importanța sărbătorii. Aceste superstiții, de care le este recomandat creștinilor să țină cont la fiecare mare sărbătoare de peste an, sunt însoțite de alte obiceiuri, speciale pentru Duminica Floriilor.

 

Citește și: Vremea de Florii 2024: Soare sau ploaie? Aflați prognoza meteo pentru toată țara!

În această zi, oamenii merg la biserică împreună cu crenguțe de salcie. După ce ramurile au fost în lăcașul de cult și au fost sfințite de preoți, creștinii iau ramurile acasă și le așează în special în preajma icoanelor, pentru a le fi binecuvântată locuința.

În unele zone ale țării, crenguțele sunt puse sub pernă de către fetele nemăritate. O superstiție veche spune că astfel acestea o să devină mai frumoase și o să se căsătorească pe parcursul anului.

O altă superstiție spune că este bine ca în ziua de Florii, fetele care vor să se mărite să își scoată zestrea afară, la aerisit. Potrivit tradiției, astfel își vor atrage sufletul pereche.

Rugăciunea pe care este bine să o rostești în ziua de Florii 2024 

Doamne, Dumnezeul nostru, Care şezi pe heruvimi; Cel ce ai arătat puterea Ta şi ai trimis pe Unul Născut Fiul Tău, Domnul nostru Iisus Hristos, ca să mântuiască lumea prin Crucea, prin îngroparea şi prin învierea Sa; Căruia, venind în Ierusalim spre patima cea de bunăvoie, poporul care şedea întru întuneric şi în umbra morţii, luând semnele biruinţei, ramuri de copaci şi stâlpări de finic, I-a prevestit învierea, Însuţi, Stăpâne, păzeşte ne şi

pe noi, care urmând acelora purtăm în mâini ramuri de copaci în această zi de înainte prăznuire.

Şi precum pe acele popoare şi pe acei prunci care Ţi au strigat Ţie: osana, apără-ne şi pe noi, ca prin laude şi cântări duhovniceşti să ne învrednicim de dătătoarea de viaţă învierea cea de a treia zi, în Hristos Iisus Domnul nostru, cu Care împreună eşti binecuvântat, cu Preasfântul şi bunul şi de viaţă făcătorul Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin