Ce nume se sărbătoresc de Rusalii 2023? Rusaliile, cunoscută și sub numele de Pogorârea Sfântului Duh, se sărbătorește la 50 de zile de la Paște și 10 zile de la Înălțarea Domnului.

Anul acesta, marele praznic se sărbătorește de către toți creștinii ortodocși la data de 4 iunie. Iată care sunt românii care își sărbătoresc onomastica în această zi.

Ce nume se sărbătoresc de Rusalii 2023?

Rusaliile sunt cunoscute în popor sub mai multe denumiri, precum Sărbătoarea Săptămânilor, Sărbătoarea celor dintâi recolte sau Sărbătoarea Recoltei. Numele popular este dat de faptul că oamenii credincioși sunt recunoscători pentru grâul nou al recoltei de grâu de vară și aduc ofrande divinității pentru a se bucura de lanuri bogate.

Citește și: Înălțarea Domnului 2023: Ce se mănâncă în această zi de mare sărbătoare?

În această zi, o parte dintre români își celebrează ziua de nume. Chiar dacă unele dintre aceste nume nu sunt foarte cunoscute în țara noastră, totuși o mulțime de oameni le poartă. Este vorba despre Roxana, Rusalin și Ruxandra.

Originea celor mai cunoscute nume care se sărbătoresc de Rusalii

Cele trei nume enumerate anterior au origini în alte limbi, chiar dacă sunt purtate și în țara noastră.

Astfel, Roxana, și derivatul acestuia, Ruxandra sau Ruxi, vine din slavă și înseamnă strălucire, sclipire. Numele este derivat din numele grecesc Rhōxanē, nume pe care l-a purtat soția lui Alexandru cel Mare. Pe de altă parte, Roxana este folosit de foarte multe ori în Franța și Anglia, unde are semnificația de dimineață, fiind echivalentul termenului „în zori”. 

În ceea ce privește originea numelui sărbătorii, Rusalii provine din latinescul „rosalia” și înseamnă sărbătoarea trandafirului.

În același timp, acest nume reprezintă și denumirea dată fiicelor împăratului Rusalim.

Citește și: Turiștii, așteptați pe litoral de Rusalii

Rusalin este numele unei flori, care este întâlnit în special în Banat. Există și varianta feminină a acestui nume, Rusalina.

În această zi de sărbătoare, românii nu uită de le ureze un sincer „La mulți ani!” tuturor celor care își prăznuiesc onomastica.