Aceste zile pregătesc sufletul și trupul pentru Învierea Domnului, marcând un timp de reflecție, post, rugăciune și curățenie sufletească. Săptămâna Mare din 2025 începe luni, 13 aprilie, și se încheie în noaptea sfântă a Învierii, pe 20 aprilie. Fiecare zi din această perioadă are o însemnătate specială, amintind de suferințele, jertfa și iubirea nemărginită a Mântuitorului Iisus Hristos în ultimele sale zile pe pământ.

Citește și: Cea mai puternică rugăciune din Săptămâna Patimilor. Rostește-o în Sâmbăta Mare, pentru iertarea păcatelor!

În toate bisericile ortodoxe, credincioșii participă în această perioadă la denii, slujbe de seară cu o profundă încărcătură spirituală, menite să retrăiască prin rugăciune, lecturi din Scriptură și cântări bisericești, patimile Mântuitorului.

Printre cele mai importante denii se numără cea din Joia Mare, cunoscută ca Denia celor 12 Evanghelii, și Denia Prohodului, oficiată în Vinerea Mare, când se cântă Prohodul Domnului.

Tradiții și obiceiuri în Săptămâna Patimilor

Săptămâna Mare este considerată de mulți credincioși un moment de profundă introspecție și spiritualitate. În această perioadă, unii aleg să postească aspru, inclusiv post negru în Vinerea Mare, zi în care, potrivit tradiției, „Dumnezeu a stat în mormânt”.

Citește și: Când pică Floriile în 2025? Tradiții și obiceiuri de respectat în această zi

În zone cu puternică încărcătură religioasă, precum Maramureșul, oamenii îmbracă haine cernite în semn de doliu și respect față de patimile îndurate de Hristos.

În preajma Paștelui, pe lângă prezența la slujbele religioase, credincioșii se ocupă și de curățenia generală a casei. Este un gest simbolic, care reflectă dorința de purificare atât a trupului, cât și a sufletului, în așteptarea marii sărbători a Învierii Domnului. Astfel, curățenia devine parte a pregătirilor spirituale și practice pentru Paște.

Ce să nu faci în Vinerea Mare?

În această zi nu se coace nimic, nici pâine, nici cozonaci, pentru că se spune că gospodinele vor arde mâinile Maicii.

În această zi nu se mănâncă urzici pentru că Iisus a fost bătut cu ele.

De asemenea, nu se folosește oțet pentru că buzele Mântuitorului au fost umezite cu el.

Potrivit unor tradiții și obiceiurilor, în Vinerea Mare nu se sacrifică animale.

De asemenea, gospodinele nu roșesc ouă și nici nu fac pregătiri pentru ziua de Paște.

În Vinerea Mare, agricultorii nu trebuie să lucreze sau să semene nimic pe câmp pentru că nu va crește.

Potrivit unor tradiții și obiceiurilor, în Vinerea Mare se spune că nu e bine să coși, să speli și nici să faci curățenie.

Unii oameni cred că nu e bine să mergi la frizer în ziua asta, pentru că există riscul, conform superstiției, să pierzi pe cineva drag.