Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare este o perioadă foarte importantă pentru toți credincioșii, fiind zilele care ne pregătesc pentru una dintre cele mai importante sărbători, Paștele. Fiecare zi din Săptămâna Mare are o semnificație aparte, are numeroase tradiții, obiceiuri, cât și slujbe.

Citește și: Tradiții pentru Săptămâna Mare în 2024. Descoperă cele mai cunoscute obiceiuri românești

Ca fiecare zi din Săptămâna Patimilor, ziua de miercuri are o însemnătate aparte.

Denia din Miercurea Mare este cea care ne aduce aminte de momentul în care Maria Magdalena i-a spălat picioarele lui Iisus cu propriile lacrimi în semn de căință în timp ce se afla în casa lui Iosif cel Lepros.

De asemenea, Miercurea Mare amintește de gestul făcut de Iuda atunci când l-a vândut pe Iisus fariseilor pentru 30 de arginți. Este important de menționat că miercurea este declarată zi de post pe tot parcursul anului.

În Miercurea Mare, multe persoane aleg să țină post negru.

Tradiții și obiceiuri de Miercurea Mare 2024. Ce NU este bine să faci?

În Miercurea Mare se ține post, iar oamenii se roagă pentru sănătate și iertare. De asemenea, este recomandat să fiți buni cu persoanele din jurul vostru, să nu vă certați și să iertați acolo unde se poate.

În această zi, preoții oficiază deniile, slujbe speciale care se țin înainte de Paște. În Miercurea Mare se recomandă rugăciune și spovedanie.

Citește și: Sfânta Lumină, adusă de la Ierusalim de sâmbătă. Când va ajunge la Catedrala Patriarhală?

Cenușa de la focul din Miercurea Mare trebuie aruncată în grădină pentru a te proteja de rele și pericole.

Miercurea Mare, care pică pe 1 mai 2024, este ultima zi din Săptămâna Mare când se mai poate face curățenie în casă și în gospodărie. De asemenea, se pregătesc haine noi și se prepară diferite mâncăruri tradiționale pentru masa de Paște. Miercurea Mare este ultima zi în care se spală rufele.

În această zi nu se vopsesc ouăle, ci în Joia Mare. Cu toate acestea, există anumite zone în car se obișnuiește ca, în Miercurea Mare, copiii să meargă cu colindul la asfințitul soarelui, la final primind ouă pentru a

le înroși.

Cea mai puternică rugăciune în Miercurea Mare 2024

În această zi, preoții oficiază deniile, slujbe speciale care se țin înainte de Paște. În Miercurea Mare se recomandă rugăciune și spovedanie, deoarece este o perioadă de pregătire spirituală pentru Paște. Iată acre este cea mai puternică rugăciune pe care să o spuneți de în a treia zi din Săptămâna Patimilor 2024:

Preaputernice și iubitul meu Doamne! Îmi aduc aminte că Te-ai născut om din Sfânta Fecioară în peșteră și ca Te-ai vândut cu treizeci de arginți de ucenicul Tău cel viclean, pentru ca să ne răscumperi pe noi păcătoșii din mâinile celui rău. Pentru acesta, Te rog să Te milostivești asupra mea păcătosul și să mă răscumperi pe mine vânzătorul și în toate zilele, ucigașul. Și aceasta să o faci, te rog, pentru ca să cinstesc Nașterea Ta cea Sfântă și să mă închin Dumnezeirii Tale; Dă-mi Doamne iertare păcatelor mele cele multe și puterea să stau împotriva relelor trupului și ale sufletului meu. Primește

această mică a mea rugăciune și smerita mea voință, că mă întristez pentru că Te-am întristat și mă amărăsc, pentru că Te-am mâhnit peste măsură. Încă mă aduc pe mine Ție, și de voia mea mă dau în mâinile Tale, pentru ca să mă pedepsești precum mi se cade și să mă tămăduiești cu ierburi amare ca un doctor bun precum vei vrea; pentru că altul nu poate să mă vindece, fără numai Tu, Dumnezeul meu și Ziditorul meu.

La Tine, drept aceea, am toată nădejdea mea crezând că, precum ai primit să te vinzi pentru mine, așa îmi vei dărui și acum mila Ta, să mă răscumperi din veșnica muncă și să mă așezi întru Împărăția Ta. Nu te depărta de la mine, carele sunt mai rău vânzător decât Iuda; nu mă lăsa să am în inima mea cugetele cele deșarte ale păcatului; nu mă slobozi să Te îmbrățișez și să Te sărut cu sărutare vicleană și cu buze spurcate, nici să-Ți zic: ‘Bucură-Te, Învățătorule’, cu gura mea cea spurcată, nici să Te mai răstignesc în toate zilele cu faptele mele fărădelege, nici să te batjocoresc cu gândurile mele rele, precum făceau vrăjmașii Tăi, pe vremea patimilor Tale; Ci ca femeia cea păcătoasă, să Te spăl, nu cu mir, ci cu lacrimile ochilor mei, pentru ca să mă învrednicesc să aud și eu din gura Ta cea dulce: ‘Iertate îți sunt păcatele’! Amin”, este rugăciunea care să o rostiți în Miercurea Mare, potrivit  creștinortodox.ro.