Prima zi de Paște este una de o importanță deosebită pentru creștinii ortodocși din întreaga lume. În acest an, Duminica Paștelui cade pe data de 5 mai. Învierea Domnului este considerată una dintre cele mai importante sărbători din întreg anul bisericesc. Potrivit tradiției creștine, aceasta este ziua în care Iisus Hristos a înviat din morți, la trei zile după ce trupul i-a fost depus în mormânt.

Fiind o sărbătoare atât de importantă, nu este de mirare că praznicul paștelui este înconjurat de multe tradiții și superstiții, unele având o vechime impresionantă.

Tradiții și superstiții în prima zi de Paște din 2024 

Un obicei pe care oamenii îl mai respectă să astăzi la sate spune că fetele și tinerii trebuie să se trezească din somn la prima bătaie a clopotelor. După ce se spală, se îmbracă în haine curate și noi și iau o lumânare, aceștia se îndreaptă spre biserică, unde iau parte la slujbă.

O altă tradiție pe care credincioșii o mai respectă în anumite zone ale țării spune că toți membrii familiei trebuie să se trezească duminică dimineața, să se spele pe față cu apă de izvor, după ce au pus un ou roșu și un ban în apa cu pricina. Se spune că prin acest ritual vor avea parte de sănătate, frumusețe, bogăție și noroc. De asemenea, în această zi sfântă este bine ca oamenii să poarte haine noi sau măcar un articol vestimentar care nu a mai fost purtat.

Acest lucru semnifică purificarea trupului și a sufletului prin Învierea Domnului.

Citește și: În perioada Sărbătorilor Pascale, Kanal D și Kanal D2 își invită telespectatorii să urmărească maratonul filmelor de referință despre creștinătate

O superstiție întâlnită prin părțile Transilvaniei spune că fetele care își doresc să devină mai frumoase trebuie să se spele în prima zi de Paște cu apă de pe roata morii.

În alte zone ale țării se spune că norocul care intră într-o gospodărie este determinat de persoana care intră prima dată în casă în dimineața de Paște. Legenda spune că dacă este vorba despre un bărbat, avuția va intra în casa respectivă.

Rugăciunea pe care e bine să o rostești în prima zi de Paște

Stăpâne Doamne, Dumnezeul nostru, Cel ce ne‑ai învrednicit pe noi a trece vremea cinstitului şi dumnezeiescului post de patruzeci de zile, care s‑a însemnat de Tine şi s‑a dat nouă prin

Tine; Cel ce ai pus nouă pocăinţă pentru mântuirea sufletelor şi curăţia trupurilor şi spre izgonirea demonilor; Care ne‑ai arătat nouă spre închinare chipul cinstitei Tale cruci şi ne‑ai dăruit să o sărutăm cu atingerea nevrednicelor noastre buze; Cel ce ne‑ai învrednicit să auzim de învierea prietenului Tău Lazăr şi de intrarea Ta în Ierusalim, întâmpinat fiind de pruncii evreieşti care grăiau, strigând: osana întru cei de sus; şi să vedem mântuitoarele Tale patimi şi să ne închinăm dumnezeieştii Tale răstigniri, suliţei, trestiei, buretelui, pogorârii celei de pe cruce şi îngropării, şi să ajungem la cinstita
şi dumnezeiasca Ta înviere. Pentru aceea, văzând ziua învierii Tale, cu bucurie strigăm Ţie, Hristoase Dumnezeul nostru, şi împreună cu îngerii, cu arhanghelii, cu heruvimii, cu serafimii, cu toţi sfinţii şi cu preacurata Maica Ta, Te slăvim, lăudându‑Te pe Tine, marele Dumnezeu şi Mântuitorul nostru Iisus Hristos.

Şi acum Te rugăm, Stăpâne, pentru robii Tăi aceştia (N), care vin sub acoperământul casei Tale celei sfinţite, primeşte pocăinţa lor şi‑i iartă pe dânşii, pentru învierea Ta, de mulţimea păcatelor celor nenumărate, ştiute şi neştiute, de voie şi fără de voie; curăţeşte‑i ca pe desfrânata ce plângea, şi ca pe Petru care se lepădase şi plângând cu amar iarăşi l‑ai primit. Primeşte smerenia şi mărturisirea robilor Tăi, precum ai primit pe vameşul care cu suspin se ruga. Pune frica Ta în inimile lor ca să se teamă de Tine şi să Te iubească din toată inima lor. Dă‑le lor să păzească toate poruncile Tale în toate zilele vieţii lor, umblând după voia Ta. Învredniceşte‑i pe dânşii fără osândă să vină şi să se împărtăşească cu preacuratul Tău Trup şi cu cinstitul Tău Sânge, ca, primindu‑le cu vrednicie, să fie părtaşi împărăţiei Tale, lăudându‑Te şi slăvindu‑Te pe Tine, împreună cu Cel fără de început al Tău Părinte şi cu Preasfântul şi bunul şi de‑viaţă‑făcătorul Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.

Sursa: ortodoxia.me