În România, cererea pentru bone a devenit tot mai mare. Termenul de bonă este destul de generalist și se referă la persoana care este angajată de către o familie pentru a îngriji copiii. În urmă cu mai mulți ani, această meserie era una mai puțin căutată, deoarece salariile nu erau unele mari. Familiile au început să apeleze tot mai des la bone, în grija cărora să își lase copiii. În țara noastră există numeroase agenții care intermediază servicii de bone, care pot lucra atât în regim full time, cât și part-time.

O bonă care lucrează part-time nu va avea același salariu ca una care e angajată full time.

Citește și: Ce salariu are o învățătoare în România? Cât câștigă un cadru didactic din învățământul primar

Bonele au diverse sarcini, însă salariile lor pot difera în funcție de mai mulți factori: experiența acumulată, de calificări, program, dacă sunt bone interne sau externe.

Bona externă lucrează de luni până vineri și este liberă doar în weekend, în timp ce o bonă internă se află în casa familiei angajatoare pe o perioadă nedeterminată și primește vacanță în funcție de sărbători. Cele mai multe bone lucrează în București, Timișoara, Iași, Cluj și Constanța. Chiar dacă multe femei sunt în căutare de acest job, bonele cu experiență sau studii vor avea șanse mult mai mari să câștige acest loc de muncă, fiind preferate de familii. 

Cât câștigă, de fapt, o bonă în România?

Salariul a unei bone în România este de aproximativ 3.460 de lei pe lună. La calcularea salariului se ține cont de mai mulți factori, cum ar intervalul orar, full time sau part-time. Salariile în acest domeniu variază de la de la 1.690 de lei la 5.390 de lei, ultimul fiind cel mai mare salariu.

În ultimii ani, bonele filipineze au fost la mare căutare de părinții din România. Numărul bonelor filipineze a început să crească de la an la an, iar părinții sunt foarte mulțumiți de ele, pe care le descriu despre persoane răbdătoare și blânde cu copiii. O bonă filipineză are asigurată în România cazarea, masa, iar salariul pornește de la 500 de euro. Acasă ele ar câștiga mai mult de 200-250 de euro pe lună, potrivit Ziarul Românesc.

Ce calități trebuie să îndeplinească o bonă?

Postul de bonă are și multe obligații, mai ales că se ocupă exclusiv de îngrijirea unor copii în plină creștere. Este recomandat ca bonele să știe limba engleză, să aibă studii în învățământul preșcolar, absolvirea unor cursuri de specialitate, acreditările și certificările în domeniul îngrijirii copiilor, pedagogia, prim-ajutor. De asemenea, experiența în domeniu este un avantaj extrem de important, dar și referințele sau scrisorile de recomandare de la foștii angajatori. 

Citește și: Românilor nu le ajunge salariul de la o lună la alta! Cu cât ar trebui să trăiască, de fapt, o familie în țara noastră

Responsabilitățile și atribuțiile unei bone sunt stabilite împreună cu părinții, în funcție de cerințele și nevoile acestora. Astfel, pentru a se stabili fișa postului este necesar, mai întâi, să existe în prealabil o discuție, pentru a vedea care sunt așteptările pe care aceștia le au. În general, acestea sunt principalele responsabilități ale bonelor, însă ele pot difera în funcție de cerințele stabilite alături de părinți: 

  • Supravegherea permanentă a copilului
  • Desfășurarea unor activități specifice vârstei pe care o are copilul (jocuri, plimbări în parc, etc.)
  • Asistență pentru efectuarea temelor 
  • Respectarea programului impus de părinți (pentru mâncare, somn, etc.)
  • Transportul copilului de acasă la grădiniță/școală/alte activități și înapoi
  • Activități simple de gospodărie 
  • Gătitul și prepararea meselor pentru copii